Velkopavlovičtí se na sobotní oslavy chystají již několik dní. Muži pilně trénují tanec pod šable, ženy zase tradiční ostatkové zpěvy. „Díky pracovníkům města finišují úpravy šablí. Vyřezali je pro naše velkopavlovické chlapce a muže. Dřevěné šable jsme natřeli jasnou červenou barvou a dozdobíme je cvočky a chřestícími kroužky. Kdo se chce k tanci také připojit, může přijít zítra o půl sedmé večer do Trkmanky. Máme také k zapůjčení připravené tradiční masopustní maškary," uvedla za organizátory vedoucí velkopavlovického Ekocentra Trkmanka Zita Dvořáková.

Ostatky, jak se fašanku také říká, zahájí v sobotou ve dvě hodiny odpoledne na nádvoří Ekocentra. „Po svolení k oslavám od starosty města se vydá průvod ulicí Hlavní k Vinařství u Krejčiříků, dále na Šlechtitelskou stanici a zpět ulicí Dlouhá k Vinařství u Lacinů a nakonec do Sokolovny," upřesnila Dvořáková.

Sokolovna nabídne od šestnácti hodin bohatý program. Vystoupí děti z mateřské školy, cimbálová muzika Lašár, Presúzní sbor, Jarabinka, Přátelé country a další. „Pochováme také basu a pro děti jsou připravené dílničky. Malování perníčků, malování na kameny, výroba papírových masek i tradiční koutek s omalovánkami, aby si mohli užít ostatky i rodiče," poznamenala vedoucí Trkmanky.

Basu pochovají i ve Valticích, kde bude v sobotu od čtrnácti hodin Vinařský fašank. Obchůzku městem zakončí na zábavě ve víceúčelové hale v ulici Střelecké. K tanci zahraje dechová hudba Horenka.

Tradiční mečový tanec opět předvedou v Mikulově. K oslavám se Mikulovští přidají také v sobotu. „Letošní masopustní rej začne o půl desáté na Náměstí před radnicí. Návštěvníci se můžou těšit na tradiční mečový tanec Pod šable a průvod masek," řekl hlavní organizátor akce Zdeněk Slavík z Národopisného spolku Pálava.

Návštěvníci Mikulova se mohou o víkendu zastavit i v tamní Eat Art Galerry. „Vezměte s sebou masky a dobrou náladu. O hudební doprovod se postará Eat Art Gallery. Pro hosty připravíme bohatý teplý i studený bufet-jitrnice, jelíta, ovar, tlačenku, guláš, pečínku, knedlíky a další kulinářské speciality. Nebudou chybět ani tradiční koblížky," lákala majitelka a provozní galerie Jitka Plesz.

Bohatá nabídky pochutin láká i Romanu Stehlíkovou z Hustopečí. „Každoročně navštěvuji hustopečský masopust a letos máme v plánu vyrazit i do Mikulova," nechala se slyšet Stehlíková.

Fašankový průvod projde v neděli ulicemi také v Moravském Žižkově. Zve na něj Žižkovjánek, který vyrazí ulicí Bílovskou a Záhumní ve dvě hodiny odpoledne od kulturního domu.

kde budou slavitPoštorná: sobota, od 14.00 hodin, sraz masek u kostel
Lanžhot: sobota, od 19.00 hodin, sál Podlužanu, hraje Zlaťulka
Ladná: obecní zabijačka, sobota od 10.00 hodin, prostranství u základní školy
Klentnice: sobota od 13.00 hodin obchůzka po dědině, ve 20.00 zábava
Pavlov: sobota, od 14.00 hodin pohoštění před kulturním domem
Popice: sobota, od 12.00 hodin
Šakvice: sobota, od 13.00 průvod, 18.00 zábava v sokolovně
Tvrdonice: neděle, od 14.00 hodin, sál dělnického domu