Jedenáctý ročník soutěže v areálu Včelína si v sobotu podle organizátorů nenechalo ujít více než tři sta návštěvníků. „Mohli ochutnat celkem sedmatřicet vzorků klobás," spočítal David Starnovský.

Už před začátkem klání patřila uzenina nazvaná Gaston mezi favority. „Řeznictví Hakala s ní letos vyhrálo i hlavní kategorii koštu O krála slováckej klobásky ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku," připomněl Starnovský květnový úspěch lanžhotského výrobce, o kterém již Břeclavský deník Rovnost psal.

Čím Gaston okouzlil porotu tehdy i nyní v Břeclavi? „Je to trvanlivá klobása, bez papriky, s umělou plísní 
a zeleninou. Její výroba trvá asi sedm dní," popsal vyhlášenou uzeninu Hakala.Břeclavské Klobáskobraní nabídlo o víkendu celkem 37 soutěžních vzorků.

V rukávu má však i další voňavá masová esa. Na druhém místě skončil v soutěži pořádané místní organizací břeclavských rybářů další Hakalův výrobek – Lanžhotská komínová klobása, třetí pak byla ta s názvem Plísňová. Kulinářské umění si porovnali profesionálové, ale také amatéři s domácími klobáskami.

A sympatie návštěvníků akce? „Lidé ocenili nejvíce vítězné klobásky, ale také například výrobky řeznictví H&H nebo týneckého Zdeňka Žůrka," doplnil Starnovský.

Klobáskobraní zpestřila ještě další soutěž. O nejlepší a nejvíce nápaditou pomazánku. Ani v ní se nenechali zahanbit muži. Nejvíce ovšem zabodovala Natálie Hyklová s nivovo-česnekovou příchutí.

Druhé místo si rozdělili Lucie Tesaříková, která připravila italskou pomazánku, a Ondřej Hykl. Ten nabídl poměrně netradiční kombinaci tuňáka a pálivého chilli.