Se soustředěným výrazem obcházela žena středního věku výherní zařízení v jedné z břeclavských heren. Vlasy stažené do copu, v ruce stokoruna. „Ne," odsekla na žádost o rozhovor.

Už od příštího roku budou mít lidé toužící po hazardu v Břeclavi hledání ještě složitější. Ve městě funguje posledních třiadvacet hazardních strojů, kterým v následujících měsících vyprší provozní povolení od ministerstva financí.

Podle vedoucího ekonomického odboru v Břeclavi Ladislava Vašíčka se počet legálních zařízení dostane až k nule. Jen pro připomenutí: počátkem desetiletí jich tam fungovalo kolem šesti set.

Souběžně s tím klesá rovněž množství peněz, které z hazardu putují do městského rozpočtu. „Ještě i díky doplatkům z loňska jde letos zhruba o devět milionů. Příští rok už to budou jen drobné," uvedl Vašíček.

Zatímco v minulých letech mohlo vedení radnice při sestavování rozpočtu počítat až s dvacetimilionovou injekcí, tentokrát byla suma o poznání nižší. „Dřívější příjem nám chybí, ale nedá se nic dělat. Musíme se bez něj obejít," reagoval starosta Pavel Dominik.

KDO PROHRÁL I DŮM…

Břeclav nepovoluje provoz automatů a loterijních videoterminálů od roku 2012. Zastupitelé odhlasovali plošný zákaz. Názory mezi tehdejšími, ale i současnými představiteli města, se liší. A jednotní nejsou ani obyvatelé. Například Stanislava Kučerová je přesvědčená, že kdo hazardu propadl, zákaz jej neodradí. „Kdo v tom prohrál i dům, najde si jinou cestu. Herny mi nevadí. Kdo se chce sklouznout, tak se sklouzne," řekla Kučerová.

V Břeclavi nyní funguje ještě na tři desítky takzvaných kvízomatů, na něž se podle městského ekonoma Vašíčka nevztahují žádná povolení. „Od nového roku – s platností nového zákona – už jejich provoz nebude možný. Nejde o žádné vědomostní stroje. O výhře či prohře rozhoduje náhoda. Zabývají se tím specialisté finančního úřadu," oznámil Vašíček.

Úředníci v minulých měsících herny kontrolovali společně s policisty. Podle jejich mluvčí Kamily Haraštové nalezly desítky takzvaně sporných zařízení. „Kontrol bylo na Břeclavsku na několik, přesná čísla ale zveřejňovat nebudeme. Poznatky má rozpracované hospodářská kriminálka," oznámila Haraštová.

Politici v čele okresního města zvažovali zmírnění zákazu v loňském roce, kdy bylo ve hře například povolení na periferiích. Takový model je v Mikulově, na jehož okraji lze navštívit kasina. „Pokud funguje dobře, může do pokladny přinést kolem osmi milionů," poznamenal vedoucí Vašíček.

V současné době není změna zákazu aktuální. Diskuze se může otevřít v případě, že se objeví zájemce o vybudování kasina. Podobně jako v Mikulově.