Státní dluh mohou smazat dosud nevyčerpané evropské dotace, vyhlašuje vranovický starosta Jan Helikar. „Jde o koncept, který omezí přerozdělování veřejných peněz, ozdraví ekonomiku a bude mít samoočišťující účinek mezi lobbisty," tvrdí člen ODS.

Proč jste se svojí ojedinělou výzvou na využití evropských peněz přišel právě nyní?

Protože právě nyní máme zcela jedinečnou možnost, která se už nemusí opakovat. Využít současné dluhové krize k naprostému oddlužení České republiky a vytvořit tak předpoklady pro ekonomický růst. Použijme evropské dotace na splacení státního dluhu je to v dlouhodobém výhledu naše jediná možnost. Všechna ostatní opatření povedou pouze k dalšímu zadlužování země.

Zastánci dotací ale na všech možných číslech dokazují, jak jsou evropské granty nezbytné pro nastartování hospodářského růstu, pro udržení pracovních míst, školství, vědu…

Opak je pravdou, jedná se o nejméně efektivní, lobbistické a korupční financování ekonomických aktivit. Nesmyslné takzvané měkké programy na propagaci čehokoliv nebo na vzdělávání úředníků státní správy jsou toho důkazem.

Přineslo by použití evropských dotací na splacení státního dluhu i další úspory v rozpočtu?

Rozhodně. Se splacením dluhu výrazně klesnou i úroky s ním spojené. Jen pro letošní rok činí řádově osmdesát miliard korun. A každoročně rostou. Odhadem tři až pět miliard korun ročně uspoříme díky zjednodušení úřednického mechanismu spojeným s žádostmi a kontrolami, jež se vztahují k čerpání dotací. Jediným dotačním titulem totiž bude splacení státního dluhu. Obrazně řečeno bude stačit jeden úředník z ministerstva financí, který pouze zkontroluje, že dotace byly opravdu použité na úhradu státního dluhu. Jen takto vyčíslené úspory činí sto padesát až dvě stě miliard ročně. A to se nezmiňuji o tom, že ušetřené peníze budeme moci použít na projekty, které skutečně potřebujeme. Zcela totiž zmizí účelové investice, které se nyní vymýšlí na míru vypsaným dotačním titulům a jednotlivým dotačním výzvám.

Znamená to, že stát by podle vás nemusel přistupovat k plánovanému zvyšování daní?

Ne, ani DPH, ani daně z příjmu fyzických a právnických osob, či dokonce zavádět další daně. Naopak v horizontu pěti až deseti let bychom se dočkali prostoru pro snížení složené daňové kvóty. Tento postup by navíc přinesl i ozdravení politického prostředí. Zásadním způsobem by totiž snížil korupci. Veškeré zájmové skupiny a lobbisté by přišli o živnou půdu pro svoji činnost. Odhad úspor se v tomto případě rovná výši korupce. Veřejně se mluví o desítkách miliard korun ročně.

Proč tedy vaši myšlenku odmítají i mnozí spolustraníci?

Je to prosté. K tomu, aby se na politické a odborné úrovni začalo vyjednávat o tom, aby všechny nevyčerpané evropské dotace směřovaly na úhradu státního dluhu, je třeba notná dávka kuráže.