Večerní sobotní měření sil pětice krojovaných mladíků v tvrdonickém přírodním amfiteátru sleduje i Tomáš Švrček z Podivína. „Jezdím sem už několik let. Sám chodím v kroji a od kluků tady něco okouknu, načerpám inspiraci,“ svěřuje se Švrček.

Mladíci soutěží mezi sebou ve třech tancích. Nejprve přichází na řadu hošije, potom vrtěná s partnerkou a nakonec verbuňk. Právě před posledním tancem následuje více než půlhodinová přestávka, kterou mohou soutěžící využít k přípravě a také k posilnění, jak jinak vinným nápojem. „Myslím, že úroveň soutěže pořád roste. Kluci se na to cíleně připravují. Jsou tu převážně chlapci ze souboru Břeclavan,“ říká v přestávce zkušený břeclavský folklorista Jaroslav Švach.

Pódium však prázdné rozhodně nezůstává. Vyhlašují se výsledky odpoledního pěveckého klání. „Děvčata byla zpěvem na vyšší úrovni než chlapci. Je to jednoduché, kluci v dospívání většinou mutují, mění se jim hlasy. U děvčat tak velká změna nenastává,“ hodnotí Švach.

Ten si také pochvaluje zpestření soutěže, o které se zasloužili mužáci z Prušánek. „Většinou je tato soutěž výsadou mladých, ale líbilo se mi, že si šli zazpívat i oni,“ zmiňuje folklorista.

Novým stárkem Podluží pro letošní rok se nakonec stává Martin Vaculík z Dolních Bojanovic na Hodonínsku. Už potřetí a dokončuje tak hattrick. „Předtím vyhrál dvakrát po sobě, loni nebyl, letos zase uspěl,“ přibližuje jedna z pořadatelem akce Podluží v písni a tanci, které je soutěž součástí, Zdena Šlichtová.

VÍC SE DOČTETE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ TÝDENÍKU NOVÝ ŽIVOT