Jak uvedl, Potměšilová byla dokonce členkou vyjednávacího týmu. „ODS obdržela od Sdružení nestraníků nabídku na účast v koalici, v radě města. Nabídka padla na společném jednání vyjednávacích týmů v úterý čtrnáctého října. Sdružení nestraníků jednalo společně s třetím v pořadí, kandidátkou Zdravé Hustopeče," sdělil Kadrnka.

Lídryně sdružení, které v hustopečském zastupitelstvu obsadí sedm z jednadvaceti křesel, Kadrnkova slova odmítá. „Je pravda, že jsme s ODS jednali, ale o koalici nepadlo ani slovo," zdůraznila. Nabídka pro ODS se podle slov Potměšilové týkala jen jednoho místa v sedmičlenné radě města. Obdržel ji dosluhující starosta Luboš Kuchynka.

Koalice? Je hotovo

Podle politologa Stanislava Balíka z brněnské Masarykovy univerzity je nabídka místa v radě bez začlenění do koalice pouze gestem vůči těm, co „nejsou zahrnutí do party". „Jak jinak se projevuje koaliční spolupráce než spoluprací v radě? Ten člověk by tam byl jen do počtu. Bude mít sice přístup ke všem materiálům, ale jeho bezmoc ve chvíli, kdy ostatních šest bude domluvených, bude veliká," vyjádřil se Balík.

Nabídku učiněnou v Hustopečích označil za netypickou. Přirovnal ji k situaci v Praze po volbách v roce 2006, kdy ODS měla v zastupitelstvu většinu, přesto přenechala dvě místa v radě zeleným.

Občanští demokraté skončili v Hustopečích druzí. Odvolávají se na závazek respektování výsledku voleb ze strany vítězů. „Osobně jsem tento závazek slyšel na předvolební debatě. Sdružení nestraníků ústy Hany Potměšilové v tomto smyslu dokonce navrhovalo přijímat i povolební etický kodex," připomněl Kadrnka.

A pokračoval. „S ohledem na druhé místo ve volbách a na deklarace Sdružení nestraníků je ODS připravená s vítězem voleb jednat o pozicích místostarosty a člena rady města pro občanské demokraty," vzkázal.

Takovou variantu povolebního uspořádání ale Potměšilová v pátek jednoznačně odmítla. „Už se nemáme s ODS o čem bavit. Padá i nabídka na místo radního," uvedla.

Právě v pátek se totiž Sdružení nestraníků, Zdravé Hustopeče, ANO 2011 a ČSSD definitivně dohodly na uzavření koalice. O víkendu ji stvrdí dohodou o hlasování na ustavujícím zasedání zastupitelstva města. „Zjistili jsme, že máme natolik blízké programy, že žádnou dlouhodobou koaliční smlouvu nebudeme sepisovat. Bylo by to zbytečné," doplnila Potměšilová.

Právě ona se vzhledem k drtivému vítězství Sdružení nestraníků ve volbách má stát novou starostkou Hustopečí. Kdo bude místostarostou, zatím zůstává otevřené. Jisté je, že Sdružení nestraníků obsadí v radě města tři křesla, ANO dvě a po jednom Zdravé Hustopeče a sociální demokraté.