„Kolize Svatováclavských hodů s mnohem většími Burčákovými slavnostmi v podzimním čase vedla k úpadku této tradiční a pěkné akce. Věříme, že posunutí Hustopečských hodů do letního času, konkrétně na dvanáctého až čtrnáctého srpna, přitáhne větší pozornost nejen hustopečských obyvatel, ale osloví například i turisty a návštěvníky našeho města,“ přiblížil hlavní důvody velké termínové změny místostarosta města Libor Sadílek.

Každé hody mají svého církevního patrona. Patronát nad Hustopečskými hody převezme tedy svatý Roch, kterému je zasvěcená kaple na Křížovém kopci. Organizátoři chtějí hody zatraktivnit, sází proto na bohatý program, občerstvení i otevřené vinné sklepy. Hodové veselí se přesune do ulice Herbenova.

„Už v pátek se zde sejde chasa při stavění máje. Večer pak zakončí předhodová diskotéka v sále kulturního střediska. V sobotu nebude chybět tradiční zvaní na večerní hodovou zábavu. Na ní bude k dispozici party stan s občerstvením, otevřené budou okolní restaurace, vinné sklepy. A to vše za doprovodu muzikantů a tance pod širým nebem,“ vyjmenoval první stárek Miloš Konečný důvody, proč blížící se hody v Hustopečích určitě nevynechat.

Letos nezaskočí krojované ani déšť. V případě nepříznivého počasí se totiž celé hodovní dění přesune do přilehlého sálu kulturního střediska. Na své si přijdou i rodiče s dětmi. Pouťové atrakce a kolotoče najdou nové místo na Dukelském náměstí tak, aby byla zajištěná jejich snadná dostupnost od hlavního hodového dění.

„Společně s městem se snažíme pro návštěvníky udělat Hustopečské hody co nejatraktivnější. Doufáme, že k tomu přispěje změna termínu a lidé se přijdou rádi podívat,“ zve všechny příznivce folkloru na srpnovou hodovní premiéru hlavní stárka Martina Hejlová.

KATEŘINA KOPOVÁ