Před lety umístilo město nádoby do ulic především proto, aby umožnilo lidem snadněji se zbavit objemných odpadů, jako jsou například koberce, matrace nebo nábytek. „Kdysi vznikla iniciativa, abychom pomohli a ulehčili starším lidem, kteří nemají možnost dojet na sběrný dvůr osobně. Proto se to vyřešilo tímto způsobem," vracel se do minulosti vedoucí městských služeb Hustopeče Ivan Chrastina.

Jenže, jak i on potvrdil, postupem času toho někteří obyvatelé začali zneužívat a pod rouškou anonymity tam házeli všechno možné.

Kam s odpademSběrný dvůr v Hustopečích je otevřený vždy:
· pondělí a pátek, 14–18 hodin
· středa, 8–12 hodin
· sobota, 9.30–18 hodin

Takto zaplněné kontejnery museli následně na sběrném dvoře zaměstnanci městských služeb třídit ručně i několik hodin. „Přitom je v Hustopečích spousta nádob na tříděný odpad, které se nachází v bezprostřední blízkosti těch velkoobjemových," neskrývala údiv starostka města Hana Potměšilová ze Sdružení nestraníků.

Začátek srpna tak bude znamenat už jen jednu variantu – Hustopečanům budou k dispozici pouze klasická sběrná místa. A v čase pravidelné otevírací doby také sběrný dvůr.

Jiří Kadrnka z opoziční ODS viděl v používání velkokapacitních kontejnerů naopak přínos. „Jakákoliv služba, která může lidem ulehčit práci, je dobrá. Čím komfortnější, tím lepší. Ty kontejnery měly svůj význam. I proto, že aspoň částečně zabránily lidem, aby nevytvářeli černé skládky. Možná byly pro město nákladnější, ale svůj přínos určitě plnily. Snad to nebude mít tedy za následek, že někteří zase začnou odpad vyhazovat, kde se dá," reagoval na zrušení odpadních nádob Kadrnka.

Neustálé zneužívání velkokapacitních kontejnerů řešili před dvěma lety rovněž v Břeclavi. O jejich zrušení rozhodla radnice například v lokalitách u ulic Budovatelská, Nádražní, Gagarinova či Říční. Obří kontejnery nahradil na několika místech ve městě řízený svoz odpadu.