Velikonoce, Vánoce nebo Valentýn? Výjimečné dny v roce jsou zajímavé i pro pivovarníky na Břeclavsku. Z obchodního hlediska. Skýtají pro ně příležitost uvařit k běžnému sortimentu navíc pivní speciály. Ty podle nich tvoří dobrý doplněk nabídky a v poslední době jsou vyhledávané.

„Oblíbené jsou díky tomu, že lidé rádi ochutnávají něco nového. Přes rok máme na trhu asi pět speciálů. Nabízíme je jen v určitých obdobích. Nyní třeba točíme přímo v pivovaru třináctku Žižkovský čert," uvedl zástupce minipivovaru v Moravském Žižkově Ondřej Šraga.

Pivní speciály podle něj tvoří jen zlomek z tamní celkové výroby piva. Odhadl to na maximálně patnáct procent.

O něco vyšší cena u speciálů podle něj nehraje až takovou roli. „Kvalitu lidé vždy ocení," dodal Šraga.

názvy přitahují:
• Valentýnský speciál 14°,
  světlý (Zámecký pivovar
  Břeclav)
• Mastodont 15°, jantarový
  speciál (mikulovský
  minipivovar Mamut)
• Ervín 22–24°, speciál s
  kopřivami (minipivovar
  Vranovické divočák)
• Mustang 13°, světlý ležák s
  americkým chmelem (Pivovar
  Moravský Žižkov)

V žižkovském minipivovaru tuto sobotu zájemci mohou nakouknout i do tajů výroby speciálů a běžného výčepního piva.

Vyšší jemná hořkost. To je podle sládka Zámeckého pivovaru Břeclav Jiřího Ryšavého definice chuti nového čtrnáctistupňového speciálu, který připravili k valentýnskému svátku. V oběhu už je první várka, sedmdesát hektolitrů.

V čem je pivo jiné? „Technika vaření je stejná. Od toho běžného se liší jen vyšším dávkováním sladu a chmele. Rozlišuje se také, který slad se při výrobě použije. U valentýnského piva je to pouze ten český," vysvětlil sládek.

Jinak může být přidaný také bavorský nebo karamelový.

Podle mluvčí Jany Kilianové má břeclavský pivovar letos naplánovaných až šest pivních speciálů. Přitom v minulém roce uvařili pouze dva, svatováclavský a vánoční.

„Jeden speciál bude i na jaro. Jestli půjde o zelené pivo, ještě nemohu říct. Tato vysokostupňová piva mají své opodstatnění. Zájem o ně je i ze strany provozovatelů restaurací a hospod. Nalákají na ně hosty," řekla Kilianová.

Některé druhy jdou i do skla a PET lahví. Valentýnský speciál putuje do výčepů či dvoulitrových dárkových lahví.

Řízné pivo dělají také ve Vranovicích nebo Mikulově.

Minipivovar Vranovické divočák, který je zatím vaří jen pro akce v okolí, se chlubí například silným speciálem s kopřivami Ervínem. „Jde o kvasnicový ležák. Původně jsme chtěli pivo ozvláštnit planým chmelem, ale nakonec jsme zvolili kopřivy. Vyluhujeme je v poslední fázi vaření," prozradil majitel tohoto pivovaru Petr Biedermann.

Alkoholičtější pivo jde podle něj snadněji uvařit a je u něj menší riziko, že se zkazí. „Lidé se vysokých stupňů někdy zpočátku bojí, ale pak si pivo chválí," uzavřel Biedermann.