Jak se stavíte k návrhům přísné regulace prodeje sudového vína?

Čísla o „černém" dovozu a prodeji sudového vína ze zahraničí mluví jasně. Je to problém. Plošný zákaz prodeje ale odmítám. To je hloupost. Poptávku sudového vína na trhu nemůže pokrýt pouze moravské víno. Stát by se měl zamyslet hlavně nad systémem kontrol.

Na koho by podle vás měl takový zákaz největší dopad?

Na menší a střední vinařství, která nemají velké plochy vinohradů, a hlavně na velkoobchody a vinotéky. Ty mají svou ekonomiku postavenou hlavně na prodeji sudového vína. Pro ně by to mělo katastrofální důsledky. Většina vinoték by skončila. Společnost Pavlovín má svoje vinice, ale na celkové produkci vína by se zákaz dovozu podstatně odrazil.

Souvisí to s variantou, že by se přikročilo k prodeji čepovaného vína „pod víchou", tedy pouze u vinaře ve sklepě. Vy ji kritizujete, můžete upřesnit proč?

Přineslo by to pokles prodeje. Většina zákazníků ve městě přijde do vinotéky, kde si koupí maximálně tři pět litrů vína. Kolik z těchto lidí by přijelo přímo za vinařem jen pro pár litrů sudového vína pro vlastní potřebu? Možná ti z nejbližšího okolí. Toto je nemyslitelné řešení.

Považujete alespoň některé projednávané body ministerstvem zemědělství za přínosné?

Zpřísnění kontrol. Pokud ty u někoho objeví hrubý prohřešek, třeba že přidává do vína glycerol, pak ať dostane tvrdý postih. Klidně pokutu v řádech desítek milionů.

Postačí to? Neprováděly se kontroly i dosud?

Myslím si, že falšování sudových vín není až takový problém u vinařských firem. Co mám zkušenost, sudy bývají označené zemí původu a číslem šarže správně. Je pak vždy na majitelích vinoték, jakou dají k vínu cedulku, zda tu správnou, či nikoliv.