Zda se plůdky jesetera malého uchytily, není podle zástupců Povodí nyní možné zjistit. „Monitoring ještě neprovádíme, protože množství vypuštěných ryb zatím není dostatečné. Zjištění stavů bude možné do několika let,” uvedl David Veselý, jenž má v Povodí Moravy na starosti právě mezinárodní projekty.

Páteční vypouštění řídil vedoucí projektu Thomas Friedrich z Univerzity přírodních zdrojů a věd ve Vídni. Vše se obešlo bez komplikací a nutných změn.

Pod dohledem učitele Leopolda Králíka s vypuštěním pomáhaly také děti ze Základní školy v Lanžhotě. „Výchova ke vztahu k přírodě je velmi důležitá. Spolupracujeme například také s lesníky. Tohle si děti odnesou do dospělosti a povedou k tomu zase svoje potomky,“ je přesvědčený Králík.

Podle generálního ředitele státních vodohospodářů Václava Garguláka se jeseter v dolní Dyji a Moravě vyskytuje jen velmi vzácně. „Rozhodli jsme se myšlenku obnovy jeho populace podpořit a do oblasti soutoku řek Moravy a Dyje ročně vysadit pět tisíc nedospělých jedinců tak, aby byla založena populace, která se dokáže sama rozmnožovat,“ sdělil Gargulák.

Do návratu chráněného druhu Povodí investuje během příštích pěti let celkem osmnáct tisíc euro, tedy necelého půl milionu korun.

Výsledkem celé snahy má být obnovení populace jesetera v oblastech Wachau, na dolním toku Dunaje rozkládající se od Vídně až po slovenské město Gabčíkovo a také na řece Moravě.

Jeseter malý představuje jeden z vývojově nejstarších druhů ryb objevujících se v Česku a je nejmenším ze šesti druhů jesetera v Dunaji. Nachází se na Červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody IUCN a je chráněný Washingtonskou úmluvou o ochraně druhů.