„Nemovitost nyní nabízíme k prodeji či pronájmu. Radní doporučují prodloužit nabídku o další tři měsíce a zjistit, kdo všechno a na jaké účely by měl o budovu zájem," řekl včera starosta města Rostislav Koštial (ODS).

Zda bude zastupitelstvo s navrhovaným krokem souhlasit, nebo ne, ale nakonec nemusí hrát žádnou roli. Ve hře je totiž vyhlášení místního referenda o přeměně objektu na farmářskou tržnici.

Návrh na jeho konání předložila opoziční zastupitelka Ilona Žišková Vágnerová (ČSSD) už 31. ledna. Úředníci jí ho ale vrátili k doplnění.

„Měli jsme sice i podpisy navíc, ale při přepočítávání se ukázalo, že u některých chybělo číslo domu, jinde přesné datum narození a podobně. Proto je vyřadili," sdělila Žišková Vágnerová.

Podle ní chybí k dosažení zákonem požadované normy dvaceti procent oprávněných voličů (1228 osob pozn. redakce) pouhých 68 podpisů, což není žádný problém. Mezní termín je sedmého března.

Společně s volbami

Navrhovatelé mají také upřesnit, kolik bude město referendum stát. A jakou částku by zaplatilo za přebudování objektu v centru na tržnici.

„Jsou to jen drobnosti. Referendum chceme vyhlásit v době komunálních voleb, aby náklady byly co nejnižší. A přeměna na farmářskou tržnici nebude město stát ani korunu. Náklady ponese na svých bedrech ten, kdo budovu koupí a přebuduje. S nápadem přišel už v září soukromý podnikatel z Mikulova," připomněla Žišková Vágnerová.

Podle počtu podpisů i jejích slov má přeměna na tržnici mezi Mikulovany velkou podporu. Na rozdíl od muzea totality, k němuž už se příliš nehlásí ani starosta.

„Podpořím tu variantu, která bude pro město nejvýhodnější. Kdyby se objevil majetný kupec nebo nájemce se zajímavou myšlenkou na využití, jsme povinní o tom uvažovat. Proto mi vadí nátlak lobbistické skupiny lidí, kteří to za každou cenu někam tlačí," přešel Koštial do protiútoku.

Opozičnímu zastupiteli Michalu Solaříkovi (nezávislý, dříve ODS) se zase nelíbí, že radní chtějí navzdory pravděpodobnému referendu dál hledat kupce budovy.

„Přijde mi to jako snaha referendum obejít. Většina v zastupitelstvu může rozhodnout, že se budova někomu prodá a všechno bude pasé," obává se Solařík.

Koštial to ale odmítl s tím, že se žádný takový scénář nechystá. Ani nemůže. V případě splnění podmínek totiž musí zastupitelstvo podle zákona do devadesáti dnů vyhlásit místní referendum.

Solařík také kritizuje nečinnost radnice. „Už v době, kdy se stavěla nová hasička, mohli mít schválené další využití budovy. Radní ale doteď žádný konstruktivní návrh nepředložili. I proto si myslím, že by se k rozhodnutí měli pustit lidé," míní.