Římskokatolický duchovní se ve čtvrtek vydal po křížové cestě společně se zástupci města, úředníky, hosty a ochránci přírody. „Lidé dnes hodně vnímají různá nebezpečí, která hrozí v Evropě i ve světě. Křížová cesta o to víc odkazuje na naše křesťanské kořeny. Připomenutí osoby, utrpení a vzkříšení Ježíše Krista může mít duchovní rozměr pro věřící i nevěřící," komentoval Pacner zrestaurované kaple ukrývající malby či sochy. Ty jsou staré stovky let.

Celkový počet opravených objektů se zastavil na sedmnácti, práce se dotkly také kampanily a největší kaple Svatého Šebestiána na vrcholu kopečku. Jen u nich opravy trvaly rok.

Po sto letech

O překvapení nebyla nouze. „Například po odstranění vrchní štukové vrstvy vnějších omítek na kapli svatého Šebestiána jsme zjistili, že se zde ukrývá původní omítka z roku 1863. Z důvodu zachování historické hodnoty památky jsme museli zcela změnit způsob obnovy omítek tak, aby byl výraz památky obnovený," uvedl zaměstnanec městského úřadu v Mikulově Josef Hromek, jenž byl odpovědný za investiční a památkový dohled.

Kromě zpřístupnění dvou hlavních budov je novinkou také stezka osázená informačními panely. Stalo se tak poprvé po sto letech. Dosud návštěvníkům chyběla možnost zjistit, co přesně se kolem nich nachází. „Je to moc hezké, stejně jako město. Na stoupání jsme se vybavili pevnými botami, takže se nám šlapalo dobře," dělil se o dojmy turista Vladimír Hakr, jenž přijel s manželkou a ve čtvrtek se společně vydali kolem opravených kaplí.

Na pokrytí nákladů se výrazně podíleli soukromí dárci, nejvyšší věnovanou částkou se stal milion korun. „Donátorů bylo kolem čtrnácti," poznamenal starosta Mikulova Rostislav Koštial. Město si církevní majetek před časem pronajalo a začalo se o zchátralé objekty starat. Správu Svatého kopečku zajišťují lidé z Agentury ochrany přírody a krajiny.