V rodině Aleny Neumanové z Adamova na Blanensku se podával k nedělnímu obědu kapr. Z výlovu jedovnického rybníka Dymák. Na další se chystá do Černé Vody v Jeseníkách. „Je tam komorní atmosféra, pár stánků s jídlem a stezka pro děti. Výlov jedovnického Olšovce jsme vzdali. Jsou tam kvanta lidí, stánků a aut. To už nemá s výlovem nic společného,“ řekla žena.

Výlov největšího rybníka na Blanensku je v Jedovnicích na programu předposlední říjnový víkend. Bude dvoudenní s jarmarkem. „Ryby jsou pěkně narostlé. Číslo jedna je samozřejmě kapr. Oproti loňsku jsme cenu mírně zvedli. Za kilogram výběrového kapra lidé zaplatí osmaosmdesát korun. Loni to bylo šestaosmdesát,“ řekl šéf jedovnických rybářů Josef Kocman.

Brněnští Sokolové. Ilustrační foto.
150 let brněnského Sokola: po vyhlášení Československa střežili město

Ve stejném termínu jako na Olšovci zatáhnou rybáři sítě i na přehradě Blatnička na Hodonínsku. Podle Josefa Minaříka z Rybářství Minařík zůstanou na stejných cenách jako loni. Kilo výběrového kapra bude stát osmdesát korun. Kapr první třídy pak pětasedmdesát a za kilogram amura si lidé ještě deset korun připlatí. „Ryby jsou v dobré kondici. Máme výhodu, že u nás je výška hladiny přes tři metry, takže se nás sucho moc nedotklo,“ poznamenal.

Výlovy rybníků na jižní Moravě
20. – 21. 10., Olšovec, Jedovnice (Blanensko)
20. – 21. 10., přehrada Blatnička (Hodonínsko)
20. 10., Malý Kačenec (Vyškov)
15. – 17. 10., Apollo, Lednicko-valtický areál (Břeclavsko)
26. – 28. 10., Vrkoč (Brněnsko)
29. – 31. 10., Prostřední, Lednicko-valtický areál (Břeclavsko)
29. – 2. 11., Jaroslavický rybník, Jaroslavice (Znojemsko)
13. – 16. 11., Hlohovecký, Lednicko-valtický areál (Břeclavsko)
19. – 22. 11., Jarohněvický, Dubňany (Hodonínsko)

Na tradičním výlovu v Blatničce nebudou chybět stánky řemeslníků a farmářů. A pestrý výběr rybích specialit.

Na Hodonínsku a Břeclavsku se mohou lidé těšit na prodej čerstvých ryb ještě na hrázích několika tamních rybníků v Lednicko-valtickém areálu a Dubňanech.

Společnost Rybářství Hodonín hospodaří také na největším rybníku na jižní Moravě: Nesytu na Břeclavsku. Tam se však letos ryby prodávat nebudou. „Jen dolovíme kusy, které v rybníku zůstaly po velkém úhynu v létě,“ konstatoval obchodní náměstek společnosti Jiří Janoštík.

Na Nesytu uhynulo přes sto tun ryb po velkém poklesu hladiny. Většina z nich byli kapři. Odhad škody byl přes pět milionů korun.

Výlov uhynulých ryb z největšího moravského rybníku Nesyt na Břeclavsku.
V Nesytu uhynuly tuny kaprů. Tisíce ryb zahubila velká změna tlaku při bouřce

Několik desítek tisíc lidí míří každý rok k jednomu z největších rybníků v České republice: Vrkoči nedaleko Pohořelic na Brněnsku. Ten rybáři vyloví poslední říjnový víkend. Akce bude trvat tři dny. „Tržních ryb by mělo být dost. Kapři budou na výlovu stát jako loni. Kilo výběrového kapra devadesát a kilo kapra první třídy pětaosmdesát korun. Ceny na vánoční prodej ještě stanovené nemáme. Když zdražíme, tak pouze v řádu několika korun,“ ujistil obchodní náměstek firmy Pavel Míšek.

Ilustrační foto.
Trend koaličních vyjednávání v Brně? Obcházení ve volbách vítězných stran