VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ke Svatomartinskému patří husa

Břeclavsko - Svatomartinská tabule, to je Svatomartinské víno a pečená husa. Nejlépe takovou kombinaci lidé zvolí 11. listopadu počínaje jedenáctou hodinou dopoledne. Právě tehdy totiž mají možnost otevřít první letošní Svatomartinské víno.

11.11.2008 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

„V letošním roce půjde do obchodů, vinoték a restaurací celkem 175 vzorků Svatomartinského vína,“ uvedla manažerka projektu Petra Vaňková.
Protože jedenáctý listopad vyšel letos na úterý, budou se na většině míst mladá vína opatřená značkou Svatomartinské otevírat až o víkendu. Třeba Hotel Kraví hora v Bořeticích na víkend nečeká, a tak pořádá svatomartinskou slavnost s ochutnávkou Svatomartinských vín už v úterý – stylově v jedenáct hodin a jedenáct minut.

Zájemci najdou od úterka Svatomartinská vína, kterých letos naši vinaři připravili na trh přes osm set tisíc, také v mnohých vinotékách a restauracích.
Podle hlavního sommeliera Národního vinařského centra ve Valticích Marka Babisze lze mladá Svatomartinská vína totiž velmi dobře kombinovat s mnoha jídly české a moravské kuchyně. Bílá a růžová vína můžeme podávat jak k rybám (candát, losos), tak i k propečené husičce. Bude však záležet na tom, jakou úpravu jídla zvolíte.

Červené k tučnému

„Červené Svatomartinské víno bych doporučil spíše k vydatnějším tučnějším jídlům nebo k jídlům se švestkovou či povidlovou omáčkou,“ říká Babisz.
Oslavy provázející uvedení Svatomartinského vína na trh nejsou jen novinkou posledních let, ale tradiční událostí s hluboko do historie sahajícími kořeny. S vítáním nového vína se začalo už na dvoře císaře Josefa II. Tehdy totiž končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba. Její pokračování se pak dojednávalo při skleničce v té době již jiskrného vína, se kterým se mohlo také poprvé přiťuknout.

V dnešní době musí vinaři, kteří se ucházejí o značku Svatomartinské, nejdříve poskytnout vzorky mladých vín k degustaci. Odborníci na základě poměrně přísných kritérií rozhodnou, která vína splňují dané požadavky a která jim naopak nedostála. Pokud vína prošla, mohou vinaři a vinařské firmy opatřit lahve vinětami se znakem a názvem Svatomartinské.

Letos degustační komise hodnotila celkem 205 vzorků vín z moravských a českých vinic. „Do letošního ročníku se přihlásilo třiaosmdesát vinařských firem. O známku Svatomartinské se ucházelo devětasedmdesát bílých vín, osmasedmdesát červených vín a osmačtyřicet vzorků vín růžových. Z dvou set pěti vzorků získá licenci sto sedmdesát pět dohromady od osmdesáti firem,“ vypočítal hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Autor: Jiří Ševčík

11.11.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ROZÁLIE KOMENDOVÁ 27.4.2017, CHARVATSKÁ NOVÁ VES, 51CM, 3,7 KG
12

Novorozená miminka Břeclavska 17. týdne 2017

Ilustrační foto.

Hasiči vyjeli k poškozené plachetnici

Obchvat? Nejdřív lidé, pak příroda, zlobí se Břeclavané

Břeclav – Jediný živočišný druh, který ve městě trpí, je homo sapiens. Tak okomentoval Tomáš Lošák na Facebooku Břeclavského deníku Rovnost rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Ten nařídil projednání dopadů stavby obchvatu Břeclavi na životní prostředí. Vyhověl tak žalobě ekologických organizací Děti země a Voda z Tetčic.

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Internetový fenomén Modrá velryba, který skrze sérii úkolů, jež mohou vést až k sebevraždám, ovlivňuje děti a teenagery, se objevil i v České republice. Tvrdí to policisté, konkrétní případy ale nechtějí zveřejnit. Medializace fenoménu, který mezi lidmi vyvolal velký ohlas, nebyl dobrý krok podle jihomoravské policejní koordinátorky prevence Zdeňky Procházkové. „Už je to moc nafouknuté. Podobná nebezpečí jsou na internetu pořád, jen se pokaždé jinak nazývají," tvrdí.

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Jižní Morava – Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies