VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ke Svatomartinskému patří husa

Břeclavsko - Svatomartinská tabule, to je Svatomartinské víno a pečená husa. Nejlépe takovou kombinaci lidé zvolí 11. listopadu počínaje jedenáctou hodinou dopoledne. Právě tehdy totiž mají možnost otevřít první letošní Svatomartinské víno.

11.11.2008 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

„V letošním roce půjde do obchodů, vinoték a restaurací celkem 175 vzorků Svatomartinského vína,“ uvedla manažerka projektu Petra Vaňková.
Protože jedenáctý listopad vyšel letos na úterý, budou se na většině míst mladá vína opatřená značkou Svatomartinské otevírat až o víkendu. Třeba Hotel Kraví hora v Bořeticích na víkend nečeká, a tak pořádá svatomartinskou slavnost s ochutnávkou Svatomartinských vín už v úterý – stylově v jedenáct hodin a jedenáct minut.

Zájemci najdou od úterka Svatomartinská vína, kterých letos naši vinaři připravili na trh přes osm set tisíc, také v mnohých vinotékách a restauracích.
Podle hlavního sommeliera Národního vinařského centra ve Valticích Marka Babisze lze mladá Svatomartinská vína totiž velmi dobře kombinovat s mnoha jídly české a moravské kuchyně. Bílá a růžová vína můžeme podávat jak k rybám (candát, losos), tak i k propečené husičce. Bude však záležet na tom, jakou úpravu jídla zvolíte.

Červené k tučnému

„Červené Svatomartinské víno bych doporučil spíše k vydatnějším tučnějším jídlům nebo k jídlům se švestkovou či povidlovou omáčkou,“ říká Babisz.
Oslavy provázející uvedení Svatomartinského vína na trh nejsou jen novinkou posledních let, ale tradiční událostí s hluboko do historie sahajícími kořeny. S vítáním nového vína se začalo už na dvoře císaře Josefa II. Tehdy totiž končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba. Její pokračování se pak dojednávalo při skleničce v té době již jiskrného vína, se kterým se mohlo také poprvé přiťuknout.

V dnešní době musí vinaři, kteří se ucházejí o značku Svatomartinské, nejdříve poskytnout vzorky mladých vín k degustaci. Odborníci na základě poměrně přísných kritérií rozhodnou, která vína splňují dané požadavky a která jim naopak nedostála. Pokud vína prošla, mohou vinaři a vinařské firmy opatřit lahve vinětami se znakem a názvem Svatomartinské.

Letos degustační komise hodnotila celkem 205 vzorků vín z moravských a českých vinic. „Do letošního ročníku se přihlásilo třiaosmdesát vinařských firem. O známku Svatomartinské se ucházelo devětasedmdesát bílých vín, osmasedmdesát červených vín a osmačtyřicet vzorků vín růžových. Z dvou set pěti vzorků získá licenci sto sedmdesát pět dohromady od osmdesáti firem,“ vypočítal hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Autor: Jiří Ševčík

11.11.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích.

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích

Ilustrační foto

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Výměny žížal? Nadšenci se navzájem hledají na mapě

Jižní Morava - Kromě třídění odpadu začali lidé v domácnostech používat žížalí kompostéry. Vznikla i mapa, díky které se mohou navzájem kontaktovat. Zapojili se nadšenci na Znojemsku a Hodonínsku.

Policisté při kontrole našli v autě extázi a pervitin. Soudce cizince vyhostil

Břeclavsko – Pozitivní test na omamné a psychotropní látky měl řidič Renaultu Master, kterého zastavili dálniční policisté na Břeclavsku poté, co auto přejelo na české území ze Slovenska. Pak následovalo další šetření. „Ve spolupráci s pracovníky celního úřadu kolegové vůz prohledali. Služební pes našel několik sáčků s krystalickou látkou a další pomůcky k výrobě návykových látek,“ uvedla břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová. Posádku auta tvořili čtyři cizinci různých národností.

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Jižní Morava – Horké léto a vášeň pro rychlost plní jihomoravské silnice motorkáři a policejní statistiky novými záznamy o dopravních nehodách. Poslední s tragickými následky vyšetřovali policisté devátého srpna u Čejkovic na Hodonínsku.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení