„Ve Velkých Bílovicích zvítězil Karel Schwarzenberg o osmapadesát hlasů. Co za jeho vítězstvím v obou kolech volby stálo však můžu jen hádat. Podle mého názoru rozhodovalo i to, že ve Velkých Bílovicích žijí apolitičtí a křesťansky silně založení lidé. Ideje Karla Schwarzenberga jim tak byly asi o něco bližší," zamýšlela se starostka města Marie Vlková.

První ženou Velkých Bílovic se stala jako nezávislá kandidátka. Volbu prezidenta podle svých slov s nikým příliš nediskutovala a přistupovala k ní čistě z pozice občana. Narozdíl od voleb komunálních či krajských, jejichž výsledek se lidí více dotýká.

„K vítězství Karla Schwarzenberga v obci mohlo pomoct i to, že jako jediný prezidentský kandidát osobně Velké Bílovice navštívil. Prvního prosince se setkal asi se čtyřiceti místními vinaři, aby s nimi probral spotřební daň na víno. Jestli právě těch čtyřicet hlasů nějak rozhodlo je otázkou," pokračovala Vlková s tím, že svou volbu si nechá pro sebe.

Starosta Velkých Němčic František Smetana byl otevřenější. „Volil jsem Karla Schwarzenberga, protože mi přišel důvěryhodnější než jeho protikandidát. Ruku do ohně bych za něj úplně nedal, ale při srovnání vizí obou kandidátů mi jeho myšlenky o směřování státu přišly bližší. Nad výsledkem voleb ale nijak netruchlím, beru to tak, jak to je," vyjádřil se s nadhledem starosta městysu a člen KDU-ČSL.

Těsné vítězství knížete v obci Smetana vidí podobně jako ve Velkých Bílovicích v podpoře křesťanských voličů, kteří mají v obci silné zastoupení. Zesílení volební kampaně před druhým kolem prý v obci nijak nevnímal. A sám pro zvolení Karla Schwarzenberga nijak politicky neagitoval.

„Do schránek došly letáčky na podporu obou kandidátů, po obci visely plakáty, žádné speciální akce na podporu jednotlivých kandidátů se ve Velkých Němčicích ale nekonaly. Karel Schwarzenberg zvítězil nad Milošem Zemanem o šestapadesát hlasů," doplnil čísla starosta.

Ve Velkých Němčicích sídlí slavná Furchova dílna na výrobu kytar, mandolín a akustických baskytar. Ve zrekonstruovaném mlýně pořádají v létě Festival krásných lidí. Někteří z muzikantů, kteří na nástroje z Velkých Němčic hrají, Karla Schwarzenberga přímo podpořili. Podobně jako většina kulturní a umělecké elity České republiky.

„Volba pro mě byla jednoznačná už od začátku, hlasoval jsem pro Karla Schwarzenberga. Věřil jsem, že vyhraje. Koncert na podporu ve Velkých Němčicích, kde zvítězil už v prvním kole, jsem tak ani nezvažoval. Kdyby ano, obrátil bych se na Davida Kollera, který na jeho podporu v kampani výrazně vystupoval a s nímž jsem se o volbách bavil," svěřil se František Furch.