Přibližně dvanáct žen se schází za plotnou již několik let. „Jsme součástí Klubu přátel historie Kobylí a využíváme prostory místního muzea, kde pečeme a vaříme. Zachováváme tak zdejší tradiční gastronomii," říká předsedkyně klubu Radoslava Obadalová.

Pro zvolené prostory si vymysleli pracovní název. „Říkáme tomu Kavárna U tetiček. Tento název používáme teprve asi tak tři čtvrtě roku," zmiňuje Obadalová.

V kavárně pečou tradiční koláče, trdelníky, různé druhy buchet-od kynutých, třených, po tvarohové a piškotové, táče, záviny nebo smaží beleše. „Sejde se nás skupinka 
a práce jde od ruky. Pobesedujeme u toho, někdy dojde
i na písničky. Používáme vždy sezonní suroviny. Takže v létě hodně meruňky a na podzim zase jablka a švestky," zmiňuje žena.

Pokaždé se do práce vrhnou 
s úsměvem a navíc oblečené v krojích.

Nápady 
a recepty nosí každá z nich. „Čerpáme ze starých rodinných receptů, které se dědí po generace. Kromě sladkých jídel často chystáme škvarkovou pomazánku, langoše nebo různé speciální polévky, například dýňovou. V poslední době měla velký úspěch i naše bílá omáčka," prozrazuje předsedkyně kobylského klubu.

To, že jde kobylským ženám práce opravdu od ruky, dokazuje i letošní vítězství o nejlepší koláče Modrých Hor.

Mezi tradiční akce, kterých se každoročně účastní, patří Putování po Modrých Horách, Zpívání pod věží, Putování krajem André, za burčákem
a další. „Jsou to regionální akce, do kterých se v Kobylí každoročně zapojujeme. A tetičky nikdy jinak než s úsměvem. To je právě ta přidaná hodnota k tomu všemu. Vaříme a pečeme v krojích, s úsměvem. Má to svoji nezaměnitelnou atmosféru," usmívá se Kobylanka a vzpomíná, že se s nimi snad každý turista chce vyfotit.