Spolupráce mezirezortní skupiny zabývající se Lednicko-valtickým areálem drhne. Její místopředseda Libor Kabát je ale přesvědčený, že má smysl. Tvrdí, že jde o unikátní nástroj, kterým se nemůže pochlubit žádná památka Unesco v republice. Kabát je zároveň starostou Lednice. Ministerstvo Životního prostředí, pod které skupina spadá, k otázce její budoucnosti mlčí.

Kde je tedy problém? Stačí se podívat například na dosud poslední schůzi. „Naposledy jsme se sešli loni na podzim. Tehdy jsme termín několikrát měnili, aby mohl přijet náměstek ministra životního prostředí. Nakonec ale nepřijel ani tak," řekl Kabát.

A nejde o jedinou komplikaci. I když náměstek plní klíčovou roli předsedy, Kabát jich za několik posledních let poznal už šest. Každý z nich se přitom problémy LVA zabývá od píky. Než se zorientuje, odchází.

„To je skutečně problém. Těžko se navíc hledá termín, kdy bychom se všichni sešli. A když komise nezasedá alespoň dvakrát do roka, ztrácí význam. Naštěstí je v ní spousta stálých členů, kteří se v tématu dobře orientují," pokračoval místopředseda.

A doplnil: „Určitě bychom fungovali lépe s pevným vedením a pravidelným setkáváním. Osobně mě toto docela mrzí," poznamenal.

Skupina se dlouhodobě zabývá například otázkou bobrů, byť na konkrétní reakci z ministerstva čeká marně. Řeší také vzhled krajiny: aleje či obnovou porostů okolo rybníků. „Práce této skupiny je potřeba. Udělala by toho hodně, kdyby fungovala dobře. Lidé z ministerstev by se ale měli scházet přímo na místě a vyslechnout názory odborníků. V Lednici by měla vzniknout správa LVA, která by se skupině zodpovídala" vzkázal zahradní architekt Přemysl Krejčiřík, který se krajinou v Lednicko-valtickém areálu zabývá.

Na rozdíl od Kabáta si myslí, že vedení skupiny by mělo zůstat v hlavním městě. „Musí to být řízené z ministerstev. Pokud už vláda něco takového založí, měla by se o to starat," sdělil architekt.

Kabát ovšem poukázal na mizivou snahu vysokých úředníků a přimlouval by se, aby komisi vedli domácí. Zatímco v tomto se rozchází, naopak shodu našli v zachování. Skupina by měla zůstat i nadále.

„Jde totiž o výjimečný nástroj. Mezi památkami jsme jediní, kdo něčím takovým disponuje. Můžeme skrz něj posouvat naše věci na vyšší úrovně k ministerstvům nebo vládě. Kdyby měla skupina skončit, byla by to velká škoda," líčil Kabát.

Jaký postoj ke komisi zaujal nový ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský, se redaktorům Břeclavského deníku zjistit nepodařilo. Jeho mluvčí se podle svých slov vyjádří až dnes, přestože redakce odeslala dva dotazy už v pondělí odpoledne.

I kdyby se ministr rozhodl skupinu rozpustit, Kabát je přesvědčený, že by vznikla znovu na úrovni Jihomoravského kraje. „Určitě bychom si poradili," podotkl místopředseda.

Kastelánka lednického zámku Ivana Holásková uvedla, že působení komise smysl má. Dosud se však nesetkala s žádným výstupem z jejího jednání. „Na jednu stranu chápu, že nás třeba k zasedání nezvou. Neznáme všechny zákony a tak dále. Byli bychom ale rádi, kdyby nás informovali o věcech, které se nás bezprostředně dotýkají. Komise by podle mě měla zůstat, protože často dochází ke sporům mezi ministerstvem životního prostředí a kultury. Tady je místo, kde se mohou vyřešit," dodala Holásková.