„Mandáty jsme složili v pondělí, tedy až na jednoho člena, který se rozhodl v zastupitelstvu zůstat. Má totiž k vedení obce rodinné vazby. Důvod rozhodnutí si zatím necháme pro sebe. Nejprve jej oznámíme lidem, ale až po Vánocích. Nechceme nikomu politikou kazit svátky," říkal včera představitel sdružení nezávislých Miroslav Effenberger.

Příčinu nezná ani vedení obce. Effenberger pouze naznačil, že jde o vážnou věc, která bude mít pravděpodobně ještě pokračování.

Co změna znamená pro Přibické? Podle všeho nic. Zastupitelstvo je dále usnášeníschopné, jen v ní bude podle všeho chybět hlasitější kritika. „Neberu to ale tak, že bychom měli usnadněné rozhodování, naopak si ráda poslechnu jiný názor. Co to ve skutečnosti přinese, se teprve uvidí. Ale neočekávám nic mimořádného," reagovala starostka Marie Bednářová.

Zůstane jádro

Podle informací Břeclavského deníku byla varianta odchodu členů Za rozvoj Přibic ve hře delší dobu, což potvrdil i Effenberger. „Dozrávalo to několik týdnů. Toto vedení je nejméně stabilní v novodobé historii Přibic. „Vždyť jen kontrolní výbor má po několika měsících již třetího předsedu. Zastupitelů od loňských voleb odešlo už více a to ze všech stran, kromě ODS," sdělil nyní už bývalý zastupitel, jenž obec v minulosti dočasně vedl.

„Že bychom byli nestabilní? Nemyslím si to, s tímto názorem nesouhlasím. Zároveň doufám, že nikdo další už odcházet nebude a zůstaneme jako stabilní jádro," uvedla Bednářová.

V Přibicích už podobnou událost pamatují. Byla jen v opačném podání. Loni v březnu podali demisi lidé ze dvou koaličních seskupení. Důvodem byly opakované ataky opozice na starostu Stankoviče. Jeho dočasným nástupcem se stal právě Effenberger, jenž Stankoviče vinil ze špatného hospodaření.

Ačkoliv se nyní opět asi nejhlasitější kritik současných poměrů v obci vzdal funkce, tamní situace mu podle jeho slov není lhostejný. „Budeme dále sledovat dění na zastupitelstvu," poznamenal.

Jediným členem opozičního sdružení, který zůstal, je František Hájek. Ten tvrdí, že se od hlavního iniciátora nedozvěděl žádný podstatný důvod, proč zastupitelstvo opustit.

„Mluvili jsme spolu o tom, ale nic konkrétního nevím. Snad jen, že na vedení něco zjistil. Na dědině se toho ale povídá více. Osobně se mi moc nelíbilo jeho vystupování, představoval jsem si to po volbách trochu jinak," zmínil Hájek. Setrvání pouze kvůli osobním vazbám odmítl.

Přibice se do středu zájmu dostaly loni, kdy tam konaly předčasné volby, k nimž vedla vzájemná nesnášenlivost mezi politickými stranami i sdruženími.