Motorové lodě jako součást provozu na hladině dolní i horní nádrže Nových Mlýnů. S takovým nápadem přišli lidé z ministerstva dopravy. To už nádrže vyjmulo ze seznamu vodních ploch, na nichž jsou motorová plavidla zakázaná. Úprava začne platit od poloviny letošního dubna. Reakce se různí.

Zpráva o zrušení zákazu zatím vzbuzuje otazníky a mírné obavy. Například předseda pavlovského Yacht Clubu Dyje Jiří Krabička nevěří slovům, že provoz nezatíží životní prostředí. „Někteří tvrdí, že motorové čluny nemají žádné spaliny. Ty má ale přece každý motor," upozornil Krabička.

Podle něj utrpí atmosféra místa, které každoročně vyhledávají tisíce lidí. „Nevěřím totiž ani tomu, že by provoz motorových lodí byl nehlučný. Nemůžeme s tím ale nic dělat, nikdo se nás ani na nic neptal. Co takový provoz způsobí, nedokážu říct. To teprve uvidíme," doplnil Krabička.

Zvědavá je i Marcela Čáslavová z Pasohlávské rekreační společnosti. Ta provozuje kemp Merkur, jenž je největším zařízením svého druhu v republice. Dotazy na motorová plavidla padají každoročně i tam, ačkoli rekreační areál leží u lagun. „Bývá jich spousta, ale odkazujeme lidi na zákaz," sdělila Čáslavová.

Bez skútrů

Jednou z reakcí je elektronická petice, kterou do neděle podepsalo šestadvacet lidí. O Nových Mlýnech mluví jako o jednom z nejvýznamnějších míst pro vodní sporty. Snahu o odvrácení povolení opírají také o rekreaci či rybolov, s motorovými plavidly by toto všechno utrpělo. Navíc to podle nich sníží bezpečnost.

Obavy krotí předseda vodní záchranné služby Martin Šrahulek. Tvrdí, že se na vodu dostanou pouze slabší závěsné motory. „Díky tomu neočekávám, že by nastal výraznější problém v provozu ani s životním prostředím. V tomto případě nejde o skútry, které jsou skutečně nebezpečné a nimiž nesouhlasíme," reagoval.

Informaci Břeclavskému deníku Rovnost potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Výkon povolených motorů je omezený na deset kilowatů, což představuje například rybářskou loďku. „Je možné plout pouze s ponorem, nikoliv po hladině, jako je tomu například u vodních skútrů. Je také nutné dodržovat všeobecná pravidla daná právním předpisem, ten mimo jiné stanovuje, že od plochy vymezené pro koupání je nutné se pohybovat nejméně od pětadvaceti metrů a výše," vzkázal Neřold.

Úprava už vyšla ve sbírce zákonů. Dříve bylo možné vyjet na vodu jen díky výjimce od obecního úřadu. Tu získala i větší plavidla.