„Zasněžovat jsme začali od osmi hodin večer. Po půlnoci jsme přemýšleli, jestli skončit, protože na teploměru bylo jen minus 1,2 stupně. Kolegové naštěstí vydrželi, nad ránem už bylo skoro osm stupňů pod nulou," přivítal první letošní mrazivý den správce areálu Jaroslav Stávek.

Němčičští spustili v noci pět sněhových děl. Díky tomu se jim podařilo zasněžit dolní třetinu 350 metrů dlouhé sjezdovky. „Když to dnes jen trochu půjde, budeme pokračovat. Jsme připravení využít každou hodinu mrazu," řekl v pondělí Stávek odhodlaně.

Úvod sezony označil za nejhorší v sedmadvacetileté historii nejníže položeného lyžařského svahu ve střední Evropě s nadmořskou výškou pouhých 180 metrů. „Ještě štěstí, že máme na svahu položenou umělou hmotu. V týdnu se na ní učí lyžovat školy, o víkendech je střídají dlouhodobé kurzy lyžování. To je naše stabilita a jistota, díky tomu nemusíme posílat zaměstnance na úřad práce," neskrýval předseda tělovýchovné jednoty Sokol, které areál patří.

Sedm živností

Jen při víkendových lyžařských kurzech se v Němčičkách pravidelně střídá 360 dětí. A dalších padesát náhradníků čeká na svoji šanci.

Lyžující veřejnost v letošních výnosech přesto citelně chybí. „Máme osm stálých zaměstnanců. A na provozní budovu vleku nám ještě schází doplatit osmisettisícový úvěr. Kdybychom neměli výdělek ze sedmi živností, nemáme šanci," přiznal Stávek.

Významnou pomocí je i čtyřicet dobrovolných instruktorů lyžování. „Do Němčiček jezdím učit lyžovat hlavně kvůli svému vztahu k dětem a ke sportu. Letos můžeme být rádi za umělou hmotu, pro malé děti je to možná i lepší, stabilnější. Je jim docela jedno, na čem jezdí, často je to spíše otázka rodičů," všimla si jedna z instruktorek Michaela Procházková.

Na sjezdovce byla minulý týden lyžovat i s krumvířskou školou, kde učí. „Je to lepší než nic, ale není to ono. Sníh je sníh," namítl naopak Patrik Komárek z Němčiček, který chodil na domácí svah lyžovat hlavně v dřívějších letech.

Jaroslav Stávek se myšlenek na svah pokrytý sněhem stále nevzdává. „Potřebujeme aspoň deset mrazivých nocí, abychom pořádně zasněžili celou sjezdovku. Budeme-li mít aspoň půlmetrovou vrstvu sněhu, nebude nám ani třítýdenní odměk zase tolik vadit," sdělil správce vleku.

„Zima musí přijít, není možné, aby nebyla. Už jen proto, že v únoru máme okresní a krajské přebory," připomněl Stávek s tím, že už na tento pátek od pěti hodin odpoledne chystají v Němčičkách díky zasněžení první letošní školu lyžování pro dříve narozené.