Muzeu nevznikla žádná škoda. Těmito slovy se brání bývalá ředitelka městské organizace v Břeclavi Alena Káňová vyjádřením kolem ukončené veřejnosprávní kontroly v muzeu a galerii. Ta podle břeclavského místostarosty Milana Vojty zjistila pochybení. Zástupce radnice nechtěl být více konkrétní z obavy o porušení mlčenlivosti vyplývající ze zákona. „Nápravná opatření na základě výsledků učiní ředitelka příspěvkové organizace města paní Kramářová," dodal místostarosta krátce.

Současná ředitelka muzea Jana Kramářová, která od května letošního roku nahradila ve funkci Káňovou, potvrdila, že interní auditorka městského úřadu našla při dva a půl měsíce trvající kontrole chyby. „Týkaly se zejména veřejných zakázek malého rozsahu. Ve víc než jednom případu," přiblížila Kramářová.

O co konkrétně šlo, nechtěla uvést. Jen zmínila, že se jednalo o zakázky muzea, které upravuje vnitřní předpis ošetření směrnicí Městského úřadu Břeclav. Ty obecně nepřekračují hranici dvou milionů korun.

Závěsný systém

Veřejnosprávní kontrola se zaměřila na období minulého roku. Podle Kramářové úředníci postupovali namátkově. Výsledky má k dispozici kromě současné ředitelky muzea také policie. „Oddělení hospodářské kriminality tuto záležitost stále prověřuje," informovala v pátek břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Jak tvrdí Káňová, se závěry kontroly jí dosud nikdo oficiálně neseznámil. Její nástupkyně v křesle ředitelky měla tuto žádost Káňové odmítnout. O možných nesrovnalostech si ale historička udělala představu při samotných jednáních s auditorkou.

Bez výběrového řízení

V reakci na prohlášení Kramářové pak Břeclavskému deníku Rovnost řekla, v čem může být problém. „Muzeu nevznikla žádná škoda. V loňském roce jsme pořídili rozsáhlý závěsný systém pro galerijní účely. Nyní se v kombinaci s vitrínami používá téměř pro každou výstavu. Systém jako jediný v republice dodává firma, s níž muzeum spolupracovalo pět let. Proto se neuskutečnilo výběrové řízení, což mělo být písemně vyjednáno se zřizovatelem. Kvůli náročnosti příprav výstavy Josefa Lady toto nebylo formálně dokončeno," vysvětlila Káňová.

A pokračovala. „Pokud došlo k překročení pravidel příspěvkových organizací, bylo to pouze na základě velkého objemu práce a rozhodně nikoliv s úmyslem," nechala se slyšet Káňová, jež se s břeclavským muzeem nerozloučila zrovna v dobrém. Jako jeho bývalá ředitelka od začátku srpna v organizaci skončila i jako historička.

Nápravná opatření

Káňová připomněla, že muzeum se za jejího vedení plně vybavilo. Nejen kompletním výstavním systémem, ale například také kamerami, protipožárním systémem hlavní budovy či došlo k plnému vybavení a zabezpečení depozitářů včetně uložení všech sbírkových předmětů. „Vše se podařilo zvládnout z pravidelného rozpočtu muzea bez jakékoliv mimořádného finančního navýšení," doplnila a rázně navíc odmítla obvinění z krácení mezd zaměstnancům.

Nezávazně na veřejnosprávní kontrolu se totiž muzeum a galerie dostaly do hledáčku úředníků z oblastního inspektorátu práce. „Jejich šetření také ukázalo na některá pochybení bývalého vedení organizace. Jsme ve fázi přijetí nápravních opatření, aby se to neopakovalo," sdělila současná ředitelka Kramářová.

Podle ní byla za její předchůdkyně nedostatečným způsobem a v rozporu se zákoníkem práce vedená evidence docházky. Káňová však popřela i to, že by si zaměstnanci nemohli vybírat náhradní volno.

V letošním roce se kromě personálních změn významně proměnila i struktura celé této organizace města. Velké debaty vyvolalo už jmenování nové zástupkyně ředitelky, jíž se stala radní města Alena Andělová.