Jednotlivé soutěžní týmy mají rozmístěné stánky na ploše s výhledem na Svatý kopeček a zámek. Kromě tajných gulášových receptů vsadili někteří soutěžící také na kostýmy a výzdobu stánku. K vidění jsou čarodějnice, Mexičani, indiáni či rytíři.

Z kotlů stoupá pronikavá vůně masa a papriky. „Připravili jsme srnčí guláš, ale máme tajný recept, který neprozradíme. Ačkoliv jsme místní, vaříme tady poprvé. Guláš se povedl, máme ohlasy od lidí, že je dobrý, takže jsme spokojení,“ hlásí Ludmila Sekaninová za tým Bezvasen, který tvoří členové mikulovského svazu důchodců. Příchozím nabízí i čili papričky a cibuli na dochucení.

Celkově se zapojilo více než třicet týmů. „Jsem rád, že je tady navzdory počasí tolik lidí. Jen jsem opravdu zvědavý, jak bude akce vypadat příští rok,“ říká pořadatel akce Josef Ševčík.

Mužácký sbor Pohořelice. Archivní snímek.
Mužáci se pyšní novým CD, křest plánují v sále pohořelické radnice

Poukazuje především na povinnost stánkařů používat elektronickou evidenci tržeb od března příštího roku. „Nevím, jak to vůbec bude. Máme tady spoustu dalších stánků, například se sýry a podobně. Těžko říct, jestli u nás za rok budou. Jak se s tím poperou a kdo zůstane,“ zamýšlí se Ševčík.

Zatím si však účastníci užívají akci naplno se vším všudy. „Ochutnali jsme už několik porcí. Máme rádi pikantní guláše a těch je tady požehnaně, takže za nás spokojenost,“ usmívá se návštěvnice z Brna Petra Tomková. Někteří dávají přednost spíše vínu. Lákadlem je mladé Moravské božolé.

Areálem zní i několik kapel. Na výběr je mezi cimbálovou muzikou či folkem. V programu nechybí ani tradiční soutěž o největšího jedlíka. Tím se stal Jaroslav Němec, druhé místo obsadil Zdeněk Mlčoch a třetí skončil Pavel Medřický.

Mezi týmy si ceny za nejlepší guláš odnesli Hotelníci z mikulovského gymnázia a střední odborné školy se svým vítězným Bradavickým gulášem, stříbrné byly Zoufalky z Bavor s Tulipánkovým gulášem a bronz brali hasiči Hostěrádky Rešov a jejich Guláš tří císařů.

Nová podoba hodonínského krytého bazénu.
Opravený bazén v Hodoníně brzy otevře, lidé za vstup zaplatí víc