VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koziňon? Nazval bych ho vinným radlerem, říká majitel vinařství Maděřič

Moravský Žižkov – Unikátní vinný nápoj složený z vína, vody a sirupu vařeného z bezových květů neboli koziček. To je Koziňon, který vyrábí už druhý rok Vinařství Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku.

9.1.2017
SDÍLEJ:

Vinař Jiří Maděřič z Vinařství Maděřič v Moravském Žižkově.Foto: Archiv Jiřího Maděriče

"V žádném případě to není víno, jde o vinný nápoj. S vínem to má společný jenom základ. Nazval bych to vinným radlerem (ochucené pivo – pozn. red.)," říká jeden z majitelů vinařství Jiří Maděřič.

Konkrétní výrobní recept však kvůli zachování jedinečnosti prozradit odmítá. „V podstatě půl napůl voda s vínem a nějaké procento k tomu je sirup, který si vyrábíme sami," aspoň trochu poodhaluje vinař.

Pro výrobu tohoto nápoje se rozhodli ve vinařství především kvůli poptávce. „Máme penzion a vystřídá se tam docela dost všech možných lidí. Někteří nemají rádi pivo a dali by si na oběd něco lehčího než víno. Dřív si míchali vodu s vínem, dělali si různé cuvée. Nebo si objednali u barmanů přímo vinný střik. Nyní už Koziňon děláme dva roky a lidi o něj zájem mají," potvrzuje Maděřič.

První sezonu připravili Koziňon z dvou set litrů „kozičkového" sirupu, veškeré zásoby došly na konci dubna minulého roku. Pro druhý ročník proto už nápoj vyrobili z osmi set litrů sirupu. Některým vinařům se však výroba Koziňonu nelíbí. „Jsou vinařští puritáni, kteří to považují za dehonestaci vína. Víno však podle mě patří na stůl a také k vypití," argumentuje Maděřič.

V žádném případě přitom neklade Koziňon na úroveň exkluzivních vín. „Je to nápoj na osvěžení, takové lehčí letní pití. Má i méně alkoholu než klasické víno," ozřejmuje.

A zároveň věří, že poptávka po druhotných produktech z vína zažije vzestup. „Doufám, že lidé v nich budou hledat zábavu," zamýšlí se vinař z Moravského Žižkova.

Autor: Michal Hrabal

9.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Život i dílo jedné z nejvýznamnějších postav evropské archeologie první poloviny 20. století připomíná na nové výstavě Moravské zemské muzeum v Brně. Výstavu hostí Dietrichsteinský palác na Zelném trhu v Brně.
19

Před 140 lety se narodil jihomoravský badatel Absolon

Panelová diskuze Deníku Rovnost s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem a pozvanými hosty.
AKTUALIZOVÁNO
62

Chceme přitáhnout do kraje mozky, teď se sem ale nemají jak dostat, řekl hejtman

Michal Tung o EET: Také Vietnamci pořizují pokladny na poslední chvíli

Zavedení elektronické evidence tržeb se od března nevyhnou ani vietnamští obchodníci. Jejich počet se odhaduje na 20 tisíc a jejich tržby podle odhadů mohou mezi maloobchodníky činit až 70 procent. Na konci loňského roku mělo v ČR trvalý pobyt přes 48 tisíc Vietnamců. Na jejich přípravu na zásadní změnu pro způsob obchodování se Deník zeptal vietnamského podnikatele Michala Tunga, který na ni své krajany již několik měsíců připravuje.

Kamery potřebujeme, zaznělo od vedení města Hustopeče

Hustopeče, Břeclav – Tři úrazy na silnicích, které se krátce po sobě staly v Hustopečích, daly městu jasný impuls – kamery potřebujeme, zaznělo od tamního vedení. Na rozdíl od Břeclavi či Mikulova totiž Hustopečští pod dohledem „velkého bratra" doposud nejsou. Opozice žádá o vypracování přehledného projektu.

Místo vína pálenky. V Mikulově lidé ochutnávali destiláty z meruněk i durancie

Mikulov – Mezi meruňkovicí, slivovicí nebo třeba grappou, destilátu z vína, vybírali v sobotu odpoledne návštěvníci premiérového ročníku Mikulovského koštu ovocných pálenek.

AKTUALIZOVÁNO

Kolize u Zaječí: zraněná žena skončila v nemocnici v Brně

Zaječí – Nehoda čtyř osobních aut zkomplikovala provoz na silnici vedoucí z Hustopečí do Břeclavi. Kolize se staly v pondělí ráno u odbočky k Zaječí. Záchranáři na místě ošetřili dva zraněné lidi. Následky střetu řešili také policisté a hasiči. „Jde vlastně o tři nehody na jednom místě," poznamenala břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies