VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koziňon? Nazval bych ho vinným radlerem, říká majitel vinařství Maděřič

Moravský Žižkov – Unikátní vinný nápoj složený z vína, vody a sirupu vařeného z bezových květů neboli koziček. To je Koziňon, který vyrábí už druhý rok Vinařství Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku.

9.1.2017
SDÍLEJ:

Vinař Jiří Maděřič z Vinařství Maděřič v Moravském Žižkově.Foto: Archiv Jiřího Maděriče

"V žádném případě to není víno, jde o vinný nápoj. S vínem to má společný jenom základ. Nazval bych to vinným radlerem (ochucené pivo – pozn. red.)," říká jeden z majitelů vinařství Jiří Maděřič.

Konkrétní výrobní recept však kvůli zachování jedinečnosti prozradit odmítá. „V podstatě půl napůl voda s vínem a nějaké procento k tomu je sirup, který si vyrábíme sami," aspoň trochu poodhaluje vinař.

Pro výrobu tohoto nápoje se rozhodli ve vinařství především kvůli poptávce. „Máme penzion a vystřídá se tam docela dost všech možných lidí. Někteří nemají rádi pivo a dali by si na oběd něco lehčího než víno. Dřív si míchali vodu s vínem, dělali si různé cuvée. Nebo si objednali u barmanů přímo vinný střik. Nyní už Koziňon děláme dva roky a lidi o něj zájem mají," potvrzuje Maděřič.

První sezonu připravili Koziňon z dvou set litrů „kozičkového" sirupu, veškeré zásoby došly na konci dubna minulého roku. Pro druhý ročník proto už nápoj vyrobili z osmi set litrů sirupu. Některým vinařům se však výroba Koziňonu nelíbí. „Jsou vinařští puritáni, kteří to považují za dehonestaci vína. Víno však podle mě patří na stůl a také k vypití," argumentuje Maděřič.

V žádném případě přitom neklade Koziňon na úroveň exkluzivních vín. „Je to nápoj na osvěžení, takové lehčí letní pití. Má i méně alkoholu než klasické víno," ozřejmuje.

A zároveň věří, že poptávka po druhotných produktech z vína zažije vzestup. „Doufám, že lidé v nich budou hledat zábavu," zamýšlí se vinař z Moravského Žižkova.

Autor: Michal Hrabal

9.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Žáci 1.A ze ZŠ v Komenského ulici v Hustopečích s paní učitelkou Marcelou Ivičičovou.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme školáky ze ZŠ Komenského v Hustopečích

Ilustrační foto

Lidé zazimovávají chaty. Musí dbát na důkladné zabezpečení

Na Hustopeče dohlédne sedm kamer. Na historickém náměstí

Hustopeče – Je rozhodnuto. Hustopeče bude prozatím střežit sedm nových kamer. Umístí je na Dukelském náměstí, jedna z nich pokryje částečně i navazující ulici Mrštíkovu.

Výbuch v kasárnách: Zraněný voják je po operaci, kanceláře opět fungují

Brno, Vyškov /FOTOGALERIE/ – Noc na oční klinice brněnské fakultní nemocnice strávil voják, kterého v úterý ráno zranil výbuch ve sklepě administrativní budovy Jugo ve Velitelství výcviku - Vojenské akademii ve Vyškově. Podstoupil tam operaci oka. „Byla úspěšná, lékaři mu oko zachránili,“ informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Šitbořice se protřídily až do finále ekologické soutěže, Vítěze určí hlasování

Šitbořice – Až do finále ekologické soutěže E.ON Energy Globe se spolu s Hronovem dostaly Šitbořice na Břeclavsku. Díky motivačnímu systému třídění odpadu. O vítězi rozhodne on-line hlasování.

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Ačkoliv na toaletě strávíme dle průzkumů přibližně tři měsíce života, nevěnujeme jejímu výběru příliš pozornosti. Přitom se dá udělat mnoho chyb, kterých později litujeme. Přečtěte si 6 nejčastějších prohřešků, kterých se při výběru WC dopouštíme.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení