Lokálně v pásech zasáhly kroupy velkobílovické vinohrady. Například viniční tratě směrem k Vrbici jako Úlehle a Šmatláky. Jedním 
z postižených vinařství jsou Habánské sklepy. „Poškození není velké, na úrovni pěti deseti procent počtu bobulí na hroznu. A to zhruba na ploše pětadvaceti hektarů našich vinohradů," sdělil v pondělí ředitel velkobílovického vinařství Josef Svoboda.

Podle něj škodily kroupy vždy z jedné strany řádku. 
„V této fázi vývoje hroznů to není nic, co by bylo až tak dramatické. Poškozená bobule zaschne a vypadne, na úrodě to nemusí být vůbec poznat. Vypadené bobule totiž mohou nahradit jiné," vyjádřil se Svoboda, který je po týdnech sucha rád za napršených osmnáct milimetrů vody.

Také podle dalšího vinaře 
z Velkých Bílovic Františka Bílka letošní úroda ve vinicích zatím ohrožená není. „Škody je teď těžké odhadnout. Kdyby kroupy zasáhly vinice při tvoření cukrů 
v hroznech, bylo by to horší. Teď bude paradoxně zapotřebí, aby pár dnů nepršelo a zasažené bobule zaschly. Při vlhkém počasí by víc hrozila botrytida (plíseň – pozn. redakce)," upozornil Bílek na možné nebezpečí.

Sítě? Bez práce

Velkobílovickému Agrosadu, který se jako zřejmě první zemědělská společnost na Břeclavsku brání proti kroupám letos poprvé ochrannými sítěmi, se nedělní krupobití paradoxně vyhnulo. „V našich sadech žádné kroupy nebyly. Vyhnuly se nám," potvrdil jednatel sadařské firmy Jaroslav Pálka.

Speciální sítě, s nimiž mají zkušenosti zejména v Čechách a na Zlínsku, chrání jabloně ve Velkých Bílovicích na čtrnácti hektarech plochy. Firma do nich investovala přibližně dva a půl milionu korun, s pokrytím třiceti procent nákladů jí pomohou peníze z Evropské unie.

O varování mluví po prvním letošním krupobití velkopavlovický vinař Radomil Baloun. „Měli jsme štěstí, naše hrozny by neměly být poničené. Kroupy nebyly moc velké, odhadem tak šest sedm milimetrů. Krupobití, které zasáhlo naše vinohrady, navíc netrvalo dlouho a bylo poměrně řídké. Kroupy ale chodí různě pásy, takže někde to neplechu nadělat mohlo," připustil Baloun.

Ve Vrbici se možná více než s krupobitím potýkali lidé 
v neděli v podvečer s nenadálým vodním přívalem. Kvůli rozkopaným ulicím v obci. 
„V jedné ulici, kde se chystáme dodělávat dešťovou kanalizaci, stála po bouřce voda. Lidé to ale okamžitě vyřešili 
a vodu svépomocí odvedli pryč," popsal rychlou sousedskou spolupráci vrbický starosta Tomáš Bílek.

Podle něj spadlo ve Vrbici za pár minut patnáct až dvacet milimetrů srážek. „O žádných škodách způsobených krupobitím nevím," vzkázal v pondělí Bílek 
z dovolené.