Jaromír Toncr a Adam Stohanzl hned z kraje cesty pochopili, že výprava bude plná překvapení. „Sedíme na terase jedné ruské hospůdky a bavíme se s místním. Zajímalo nás, jak vypadá tamní řidičák, prosíme tedy, jestli by nám ho mohl ukázat. No problem, no problem. Při vytahování řidičáku z kabelky jeho přítelkyně mu na zem vypadl kvér. My jsme to zahráli s klidem a tvářili jsme se, že je to i u nás normální,“ vypráví Stohanzl.

Při cestě, na kterou vyrazili před měsícem, ale došlo i na skutečné problémy. „V Ashgabatu jsme spravovali přední nápravu a po cestě do Darvazy jsme ohnuli zadní,“ popisuje Toncr. Jak dodává, tu se jim podařilo spravit až na hranicích s Uzbekistánem.

Při nehodě přišel o části obou nohou a na levé ruce mu zůstal jediný prst. Přes svůj handicap zůstal David Průša (na snímku) velkým dobrodruhem a cestovatelem.
Cesta za snem: s protézami šlape 2222 kilometrů

Výpravu ovšem netrápí jen technické potíže. „Na odlehlejších místech nás pořád zastavuje policie, vymýšlí si přestupky a říká si o úplatky. My zdatně smlouváme, zatím úspěšně,“ říká Stohanzl.

Na cestě stačili navštívit například kostel Nejsvětější Trojice v Gruzii a pekelnou bránu v Turkmenistánu. „Teď jsme v Uzbekistánu a jedeme po Pamir higway. Cesta je super zážitek,“ hlásí mladí cestovatelé.

Kyrgyzstán
- stát ve střední Asii. Jeho sousedy jsou Čína, Tádžikistán, Uzbekistán a Kazachstán. 
- hlavním městem je Biškek
- Kyrgyzstán má ze všech států světa největší vzdálenost od moře

Finalistky soutěže krásy Česká Miss zavítaly k lomu poblíž Valtic, kde fotily fotografie a natáčely medailonky pro finálový večer. Foto: Deník/Aneta Beránková
OBRAZEM: Finalistky České Miss pózovaly v plavkách u Valtic. I dvě Břeclavanky

ADAM PAVELKA