Vedení Ekocentra Trkmanka, které tu sídlí, přivedlo k nápadu uspořádat Svatomartinský jarmark plánování masopustu. „Chceme se vracet k tradicím, proto jsme se začali bavit o masopustu. A pak nás najednou napadl jarmark, který by otevřel zimní část programu," ohlíží se ředitelka velkopavlovického ekocentra Zita Dvořáková.

A pokračuje. „Na otevřené sklepy, i ty svatomartinské, přijíždí do velkých Pavlovic spousta lidí odjinud. Místních ale degustovat zase tolik nechodí. Chtěli jsme je vytáhnout ven a podle tváří, které tu potkávám, myslím, že se nám to docela podařilo," pochvaluje si.

Část návštěvníků přichází natěšená na tematicky laděný jarmark s keramikou, perníky, výrobky ze dřeva, zdravou výživou, sýry, košíky či doplňky ke krojům. Jiní zase chtějí ochutnat pečená husí stehna, zelňačku a další vonící dobroty. „Máme tady vlastní kuchyni, takže si většinu jídel připravujeme sami," říká Dvořáková.

Láká také zapomenutý moučník oukotě. „Je to taková třešnička na dortu, abychom lidem nabídli něco navíc. Jedná se o staročeský moučník perníkového typu s hruškovými povidly a ořechy. Ve Frutě, kam jsme pro hrušková povidla jeli, po nás dokonce chtěli recept," směje se šéfka Trkmanky.

Mrzí ji snad jen to, že nedorazila přihlášená výrobkyně vánočního cukroví. „Drželi jsme jí místo a odmítali další zájemce. Bohužel bez omluvy nepřijela, mohly tady být další dva stánky s jinou nabídkou," smutně se dívá na prázdné místo.

Na zájmu návštěvníků to ale není znát. Kromě místních dorazila i řada přespolních. Třeba Otto Plášek s manželkou a kamarádkou. „Přijeli jsme z Brna speciálně na jarmark, po sklepech asi chodit nebudeme. Kde jsme se o akci dozvěděli? Na internetu. Byli jsme tady v létě na Meruňkobraní a Trkmanka se nám zaryla do paměti," svěřuje se Plášek.

Jak Dvořáková slibuje, zimní program v ekocentru nabídne hned několik akcí spojených zejména s tradičními rukodělnými pracemi, které by Velkopavlovičtí rádi lidem připomněli. V únoru je pak v plánu velký návrat k masopustu, i s rejem masek v ulicích města.