Plánované práce se dotknou například katakomb pod skleníkem. Ty se měly obnovy dočkat už v minulosti, památkáři ale nakonec od plánu ustoupili: nesplnili by potřebné podmínky. To nyní nehrozí. „Zpracováváme projekt, abychom mohli požádat o dotaci. Budeme se ucházet o zhruba dvě stě milionů korun," nechala se slyšet kastelánka nejnavštěvovanější památky v České republice Ivana Holásková.

Pokud se podaří sumu získat, zásah kromě katakomb zahrne Maurský dům či Hubertovu šopu. Dojde také na restaurování soch v parku a historických váz, jež se vrátí do francouzské zahrady. „Jde o obrovský projekt, který by z Lednice udělal opravdovou top památku," sdělila kastelánka.

NÁVRAT PALEM

Zpráva vyvolala nadšení u návštěvnice Žanety Voldánové, která si zámek a vše kolem něj zamilovala. Na novinky, ač jsou zatím nejisté, se těší už teď. „Je to moje velmi oblíbené místo a myslím, že jedno z mála v republice s tak krásnými zahradami. Ty se mi líbí nejvíc," reagovala jednadvacetile­tá žena.

Památkáři podají žádost o dotaci nejpozději v březnu příštího roku. Zřejmě na počátku léta pak zazní rozhodnutí, zda byli úspěšní. Pokud ano, nejvýznamnější částí se stane oprava katakomb. „Jde o mimořádně cenný a nádherný prostor, který lze využívat pro všechny možné výstavy a další akce. V zimě by se na víc dostal k původní funkci: ze zahrady se tam vracely palmy a rostliny. Skleníku by to navíc prodloužilo prohlídky," doplnila kastelánka.

Zámek navštěvuje kolem čtyř set tisíc lidí ročně, turistická sezona se navíc neustále prodlužuje. V obci s necelými dvěma a půl tisíci stálými obyvateli je velmi živo i s nástupem chladnějších týdnů. „Letošní návštěvnost neovlivňovalo ani počasí. Lidí chodilo pořád stejně," řekla nedávno mluvčí památkářů Dagmar Šnajdarová.

Zatímco v Lednici další zvelebení plánují, před rokem se ho dočkali třeba v Mikulově. Návštěvníci tamní zámecké zahrady se dostávají do prostorů s barokním nádechem. Ve srovnání s dřívějším stavem přibyla mohutná oranžerie nebo schodiště do saly teereny. Stejně jako v Lednici i tam pomohly dotace.

Jak v Lednici tak Mikulově ale současně zní stížnosti, že turistického ruchu je v sezoně až příliš.