„Provozujeme ve Valticích hotel a hosté se budou na stezku určitě ptát. Jdu si proto trasu sám vyzkoušet, abych věděl, co jim mám odpovědět. Navíc není špatné se projít na vzduchu a trochu si srovnat myšlenky," říkal po cestě například Jiří Tichý z Hrušek.

„Ještě si pamatuji, jak jsem jako kluk chodil bosky po strnisku," usmíval se čtyřiašedesátiletý muž, který doufal, že na stezce ochutná i pár vzorků rakouského vína.

Premiérový výlet si ale užili i lidé ze severní Moravy a dalších vzdálených míst. „Bydlíme v jednom z valtických penzionů a o otevření stezky jsme se dozvěděli náhodou z místních novin. Tak jsme tady. Je to vážně moc pěkné, paráda," chválil Miroslav Pavlica z Bruntálu, který si stezku pro bosé vyzkoušel s celou rodinou.

Výhled do tří zemí

Stezka je dlouhá téměř pět kilometrů. Všech devět „bosích" zastávek je sice na rakouské straně, ale vede také po českém území kolem Reistny a Muzea železné opony.

Lidé se projdou bosí po kůře, šiškách, písku či kamenech. Také mohou balancovat na vratkém mostě z dřevěných trámů nebo si odpočinout si na dřevěných lehátkách. Součástí stezky je i Dům ze sudu a cesta labyrintem ukrývajícím kámen, který má po doteku zbavit člověka starostí. Děti se sklouznou na přírodní skluzavce a kdo chce, může si na přírodním grilu připravit přinesené zásoby.

„Chůze bosou nohou je příležitost vnímat přírodu všemi smysly," uvedl při nedělním otevření místostarosta Schrattenbergu Friedrich Frank, který s nápadem vybudovat netradiční atrakci přišel.

Stezka pro bosé ho nadchla při pobytu v Německu v roce 2010. Blízko hranic s Českou republikou a Polskem ji absolvoval i s přáteli a byl nadšený. „Zjistili jsme, že je to nejen velmi zdravé, ale že nás to také velmi baví. Od té doby mě myšlenka na vybudování podobné stezky, která by vedla i na valtickou stranu, neopustila," vyprávěl.

Frank chtěl už před třiceti lety postavit u hranice vyhlídkovou věž, plány ovšem tehdy vzaly za své kvůli železné oponě. Dočkal se až nyní. Z vyhlídky na trase je vidět do tří zemí, tedy i na Slovensko.

Budování stezky začalo šestého června 2012. Podílelo se na něm deset dobrovolníků, kteří zadarmo odpracovali přes dva tisíce hodin.

Stezky bosou nohou jsou oblíbené zejména v Německu. Ta schrattenbergsko-valtická má i svého maskota, kterým je postavička Berti Barfuss.