Na okna bytu Květoslavy Morávkové zabubnovaly v pátek odpoledne kapky deště. Čtyřpatrový dům stojí v Budovatelské ulici v Břeclavi a zázemí v něm má několik rodin. „Když jsem v televizi viděla požár výškového domu v Londýně, napadlo mě, jestli je u nás všechno dobře zabezpečené. Máme ale důvěrníka, který se o všechno stará, takže obavy nemám,“ říkala žena.

Oheň, jenž v hlavním městě Anglie před několika dny spolkl čtyřiadvacetipatrový dům a dostal do smrtelné pasti desítky lidí, neunikl pozornosti zřejmě žádnému z jihomoravských hasičů. Ti se shodují, že největším problémem u výškových budov a na sídlištích měst v příhraničních okresech jižní Moravy jsou pro ně rizikově zaparkovaná auta. Mnohé blokují případný průjezd hasičských cisteren a další techniky. „Průjezdnost je největší problém,“ potvrdil velitel profesionálních hasičů v Břeclavi Tomáš Havlík. Jakékoliv zdržení přitom výrazně zvyšuje nebezpečí rozsáhlých škod a může ohrozit život obyvatel.

AZ Tower v Brně.
Požár londýnského věžáku jako varování? Výškové budovy v Brně jsou bezpečné

Hasiči společně se strážníky jednou za dva až tři roky stav silnic na sídlištích testují. V plánu to mají zrovna letos. Výsledky je netěší a ve zlepšení nevěří a v nejbližší době. „Je to špatné. Některá místa jsou skoro neprůjezdná. Když někdo nechá auto v zatáčce, snažíme se je odsunout, ale je to ztráta času a zásah se prodlužuje,“ upozornil Havlík.

Například na hodonínském sídlišti Jihovýchod jsou části, kde řidiči využívají téměř každou skulinu. Podobné je to také v Břeclavi. Díky nákladným úpravám panuje o něco lepší situace ve znojemské městské části Přímětice.
Kde to jde, snaží se jihomoravští hasiči při opravách domů o zachování potřebného místa, kam by v případě zásahu mohli najet s výškovou technikou. Třeba v Hodoníně dosáhnou nově až do čtyřiceti metrů, v Břeclavi pak do sedmatřiceti. Možnosti efektivního zásahu se však snižují v závislosti na vzdálenosti techniky od budovy.

Záchranáři v Londýně poukazovali na příliš hořlavý materiál, který měl dům na venkovním plášti. Podle mluvčího hasičů na jihu Moravy Jaroslava Mikošky je v takových případech důležité, čím jsou paneláky zateplené. „Jestli jde o nějakou vatu nebo polystyrén, měl by materiál odpovídat normám zabezpečujícím, aby se požár takovým způsobem nešířil,“ reagoval Mikoška.

Případ, kdy by oheň stejně jako v Londýně pohltil celý dům, v Jihomoravském kraji nepamatuje. Devětadevadesát procent událostí se podaří zlikvidovat v patře, kdy požár vznikl. Rizikem je však rozšíření plamenů stoupačkami. „Tomu se vždy snažíme co nejrychleji zabránit,“ ujistil Mikoška.