Podle předsedkyně sdružení Dagmar Rajnochové by milion a půl návštěvníků parku znamenal v průměru denní „příval" 4109 lidí. „Při vytížení aut průměrně tři osoby je to 1369 osobních aut denně bez výjimky. Umíte si to představit?" ptá se žena, který v Lednici bydlí a podniká.

Při minimální počtu turistů v zimním období by navíc podle ní musela být v sezoně návštěvnost parku dvojnásobná. To znamená více než osm tisíc lidí denně. Podle Rajnochové je to vzhledem 
k omezenému počtu parkovacích míst v obci nemožné.

Zkreslený je podle dlouholeté kritičky poměrů v Lednici také údaj o oficiální návštěvnosti zámku. Číslo totiž odráží počet prodaných vstupenek, ne jednotlivých návštěvníků, kteří často absolvují více prohlídkových tras.

Kromě čtyř okruhů spadá do nabídky také palmový skleník či Minaret v parku. „Kdyby si každý návštěvník koupil v průměru dvě vstupenky, z oficiálně uváděné návštěvnosti 380 tisíc návštěvníků za rok 2014 máme hned 190 tisíc návštěvníků," počítala Rajnochová, která má za to, že návštěvníků je ve skutečnosti ještě méně.

Počítají se vstupy

Se svými pochybami se sdružení, v jehož čele Rajnochová stojí, obrátilo i na Národní památkový ústav. V odpovědi jeho ředitelka Naděžda Goryczková potvrdila, že udávaná návštěvnost je skutečně součtem prodaných vstupenek. „Zakoupí-li si jedna osoba v daném časovém období X vstupenek na různé památkové objekty či do různých expozic v jednom památkovém objektu, náš systém ji vykáže jako X návštěvníků," napsala Goryczková.

Podle kastelánky lednického zámku Ivany Holáskové je takový postup počítání návštěvnosti zcela běžný všude. „Naše údaje jsou přesné, vyhodnocuje je počítač. Na zámku máme čtyři okruhy, když někdo projde všechny čtyři, jsou to pro nás čtyři vstupy. Obdobně to dělají v celém světě," argumentovala Holásková, která si nedokáže představit, jak by návštěvníky absolvující více prohlídkových tras rozlišovali.

Rajnochová ale trvá na svém. „Nám se toto vypouštění lží do světa nelíbí, protože návštěvnost uváděná Národním památkovým ústavem je pak braná jako hlavní argument například při plánování investic obce. Vše je pak velmi scestné," uvedla a jako příklad zmínila nedávno dokončenou a podle ní nesmyslnou lázeňskou kolonádu.