Uher k tomu řekl: „V historických publikacích se píše, že německé jméno Břeclavi je pravděpodobně zkomolenina slovanského názvu Lovětínhrad. Zřejmě to ale v němčině nemá žádný význam. S tím jsem nesouhlasil a pustil se do hledání, co slovo Lunden znamená."

Narazil přitom na výraz Lundenwic. „Pídil jsem se po tom, co to znamená a dostal jsem se až k tomu, že od osmého do desátého století se Londýn jmenoval Lundenburg," pokračoval nadšenec historie. Návaznost vidí mezi anglosaským a saským obyvatelstvem.

Uher po možných vazbách pátrá dále; obrátí se na odborníky z jazykových ústavů. „Chci zjistit, zda v jazyce používaném v tehdejším Sasku mělo slovo Lunden svůj výraz, i když je současná němčina nezná," sdělil muž.

Příliš velké sousto

Jde o shodu okolností, nebo může být mezi Břeclaví a hlavním městem Velké Británie spojitost? „Hypoteticky je to možné. Města jsou si podobná v tom, že kdysi byla obrannou výspou. Význam Londýna ale byl a je samozřejmě nepoměrně větší. Je také možné, že si název přinesli němečtí osadníci, kterým místo něco připomínalo," zamýšlel se Uher.

O překvapivé souvislosti poprvé slyšela ředitelka břeclavské galerie a muzea Alena Káňová. „Jediné srovnání, které mě napadá je, že Londýn je na řece Temži a Břeclav na Dyji," usmála se historička. „Seriózně se k tomu teď nedokážu vyjádřit. Jisté však je, že o pohybech národů a přesunů etnicky rozdílných skupin zdaleka nevíme vše," doplnila ředitelka.

Pokud Uher získá přesvědčivý důkaz, obrátí se na vedení města. Dokáže si představit, že by mezi Břeclavi a Londýnem vznikla partnerská vazba. „Návaznost s názvem může existovat. Spojitost vidím v Sasech," tvrdí badatel.

Místostarosta okresního města Milan Vojta vnímá takovou možnost jako nepravděpodobnou. Ačkoli připustil, že při přesunech obyvatel se název mohl teoreticky dostat až na území dnešní jižní Moravy, přiklání se spíše k shodě okolností. „U partnerství bych to bral jako nadsázku. Břeclav má partnerská města ve více zemích Evropy, jsou však přibližně stejně velká. A na ta se chceme soustředit. Londýn by byl na spolupráci příliš velké sousto," reagoval Vojta.