Jako ve špatném filmu. Skvělé podmínky na němčičské sjezdovce se za pár hodin proměnily v lyžařské utrpení. Skoro celá sobota propršela a ani v neděli ráno to na nejníže položeném lyžařském svahu ve střední Evropě nevypadalo o mnoho lépe.

„Máme nádherné podmínky, takové za šestadvacet let nepamatuji. Nevzpomínám si, že bychom měli kdy v půli prosince zasněženou takovou vrstvu sněhu. Na svahu je nyní kolem padesáti centimetrů utlačeného sněhu, je to vážně paráda. O víkendu pojede vlek naplno," těšil se ještě v pátek správce němčičského areálu Jaroslav Stávek.

Sobotní nárůst teplot mu náladu nezkazil zdaleka tak jako vytrvalý déšť, který se spustil z oblohy. A neměl konce. Odpoledne bylo na 350 metrů dlouhém svahu jen pár nezdolných nadšenců.

Azzurro? Kdepak

Také nedělní dopolední lyžařské kurzy začaly vodní sprškou. Navíc docela vydatnou. „Vůbec se nám sem dnes nechtělo. Říkal jsem si, že se snad ani lyžovat nebude. Zhruba hodinu totiž pršelo fakt hodně," pokyvoval už na svahu hlavou Radim Hübner z Břeclavi. Do Němčiček přijel se svou osmiletou dcerou, která se na sjezdovce mezi vinohrady učí lyžovat.

„Teď už je déšť slabší a tolik nevadí, takže je to lepší. Nakonec jsme rádi, že jsme jeli. I když mám pořád v paměti minulý týden, kdy bylo o víkendu opravdu nádherně. Azzurro, ideální podmínky," prohlížel si Břeclavan sjezdovku ztrácející se v mlze a zataženou oblohu.

Pak se ale počasí přece jen mírně zlepšilo. A desítky děti z lyžařské školy si před polednem užívali nedělní pohodu na sněhu. Většině ani nevadilo, že je dost mokrý.

„Jezdili jsme sem lyžovat se synem a teď každý týden s dcerou. Jsme rádi, že se mají kde učit. Ve Valticích sice kopec je, ale bez vleku. Naštěstí Němčičky nejsou tak daleko," děkovala za lyžařské kurzy pro malé začátečníky Erika Rubecká z Valtic.

Jen letos mají instruktoři v lyžařské škole na starosti 270 dětí. Další zájemci, na které se už nedostalo, musejí počkat na leden. To ještě v Němčičkách otevřou úterní a páteční odpolední kurzy.

„Déšť nás nepotěšil, ubylo pět možná i deset centimetrů sněhu, ale pořád je to ještě výborné. Ani případný desetidenní odměk nezpůsobí, že by se nejezdilo na sněhu. Máme ho na svahu velkou vrstvu, která drží jako lednička," uklidňoval včera Stávek.

Přiznal sice, že sníh je nyní více mokrý, než by si lyžaři přáli, ale slíbil zlepšení. „Denně svah upravujeme rolbou, snažíme se udržet podmínky na co nejvyšší úrovni. Jakmile zamrzne, využijeme každou příležitost na doplnění sněhu," vzkázal předseda tělovýchovné jednoty Sokol Němčičky, která areál provozuje.

Kdy do Němčiček

Lyžuje se denně od 9 hodin až do zájmu návštěvníků při umělém osvětlení. O víkendech je sjezdovka pro veřejnost k dispozici od 13 hodin, dopoledne patří lyžařské škole. Ta ovšem letos končí 22. a 23. prosince, pokračovat bude až 5. a 6. ledna. Svah s vlekem bude v provozu i na Štědrý den, a to do 15 hodin. Lyžovat mohou zájemci také na Silvestra a na Nový rok.