Úterní připomínkový akt ozvláštnil příjezd představitele prvního československého prezidenta Tomáš Garriguea Masaryka a nechyběla ani dobová hudba v podání lednických Melody Gentlemen. Současně šlo o první větší akci, při níž byl hlavní sál multifunkčního centra už plně vybavený včetně prostorného pódia. Oficiální zprovoznění se ale uskuteční až počátkem příštího roku. „Stále pokračují výběrová řízení spojená s expozicí, kde je potřeba dokončit některé prvky multimediální produkce. Nechceme ovšem otevření zbytečně odkládat, abychom místo mohli nabídnout k využití například školám," říkal starosta Lednice Libor Kabát.

Vize nové tradice

Oslavy 28. října si v centru nenechalo ujít několik desítek lidí. Dočkali se jich po pěti letech. Pauzu mimo jiné způsobila už zmíněná přeměna jízdáren. Jeden z pořadatelů Jaroslav Martinek doufá, že se netradičně pojatý pietní akt stane pevnou součástí lednického kalendáře. „V roce 2009 jsme takovou akci k příležitosti státního svátku dělali poprvé. Tehdy se to velmi osvědčilo, sál byl téměř plný. Letošek je po náročných opravách dalším pokračováním. Věřím, že v příštích letech se to v Lednici udrží," sdělil Martinek.

S nadsázkou poznamenal, že jedna z turisticky nejnavštěvova­nějších obcí v České republice nemá žádný pomník připomínající Masarykovy zásluhy. A je tedy na místě den pojmout jinak. „V okolí si svátek připomínají oficiálním pokládáním věnců. Hledali jsme proto jinou formu, jak svátek oslavit a vůbec prožít den československé státnosti. Napadlo nás, že by bylo dobré udělat to tak, aby si to lidé nespojovali jen s politikou, ale přišli strávit příjemný večer. Spojí tak oslavu s kulturním zážitkem. Teď k tomu máme odpovídající sál a zázemí," pochvaloval si Martinek prostory centra.

Nápad na udržení akce v tomto formátu považuje za dobrý například Marie Létalová z muzea Lednice dávná. „Bylo by fajn na to navázat 
i v budoucnu. A třeba program ještě rozšířit," poznamenala žena. Vizi je otevřený i starosta Kabát. „Předpokládám, že na to navážeme a sál k této příležitosti pravidelně využijeme," přikývl první muž Lednice.

Interaktivní výstava

Správci centra plánují, že největší sál najde uplatnění zejména při konferencích, divadlech, plesech, výstavách vín nebo koncertech. Střídat se mají odborné záležitosti s víceméně domácími akcemi. Nejbližší událostí se zřejmě stane až lednový ples.

Pozadu ale nezůstanou ani další prostory bývalých jízdáren. „Z kočárovny je recepce, informační bod. V konírnách je stálá expozice Lednicko-valtického areálu. Jde o interaktivní výstavu, která má textovou, obrazovou či modelovou část. Součástí je řada obrazovek, her nebo promítacích smyček," informovala Eva Řezáčová, která se stará o programové zaměření centra. Bez využití nejsou ani další místnosti. Opravy bývalých zámeckých jízdáren stály stovky milionů korun. Náklady z výrazné části pokryla evropská dotace.