„Svým obsahem je kniha průřezem degustování vína a je určená nejen pro degustátory, sommeliéry, ale i milovníky vína," přibližuje publikaci Michlovský.

Podle něj je dnes „in" mít o víně znalosti. „Encyklopedie lidem pomůže vyznat se ve víně i v degustátorských termínech," míní její autor.

Při sepisování knihy musel rakvický odborník na víno projít dva a půl tisíce stran z dalších zdrojů. Vycházel však i z vlastních zkušeností. „Víno už nějaký ten čas piji," usmívá se.

Práce na encyklopedii trvala Michlovskému sedm let. „Své poznatky mám ale od chvíle, kdy jsem se začal o degustaci zajímat. To už je desítky let," tvrdí.

Jak dodává, několikaleté degustační formování se v knize projevilo. „Naše vinařská kotlina je natolik známá, že jsem se knihu snažil obohatit i o jiné zdroje," prozrazuje.

Encyklopedie tak přináší i informace ze zahraničí. Opírá se o německy, anglicky a především francouzsky psané zdroje. „Přináší pohledy od jiných odborníků, které jsou v součinnosti s mým názorem," říká šlechtitel odrůd révy vinné.

A jaké je tedy základní pravidlo degustace? „Je jednoduché. Nikdy si nechat tlumočit hodnocení někým jiným. Prvotní zdroje jsou nejdůležitější. Ne to, jak víno někdo předtím ohodnotil," zdůrazňuje vinař.

Příručka ke správnému koštování vína, která dodává ucelený přehled o podstatě a metodách degustace ve více souvislostech, není prvním spisovatelským počinem Michlovského. „První kniha – Oxid siřičitý v enologii, však byla určená hlavně pro odbornou sféru. Síra totiž doprovázela člověka od počátku. Buď ale byla pro něj spasením nebo silou pekelnou," podotýká vinař.

A další knihy možná budou následovat. „Zatím to ale neprozradím. Nejsem spisovatel ale vinař, takže to bude spojené s vínem," poodhaluje.