Zamířily ať už za vzorky vín, cimbálovou muzikou Hradišťan nebo za lahodně vypadajícími pochutinami. Navíc se v ulicích jen několik set metrů dál odehrávají Slavnosti města Mikulova, a tak je v sobotu ve městě pod Pálavou o zábavu postaráno.

Mladý pár listuje u stolku katalogem. „Je těch vín opravdu hodně, takže pečlivě vybíráme, který vzorek ochutnáme. Navíc v tomto počasí je velké riziko, že už se nám po chvíli může trochu hůře chodit," směje se Luděk Stříbrnský z Brna. „Přítelkyně má nejraději rosé, takže na mně je ten zbytek," dodává a nechává si nalít další pohárek.

REKORDNÍ TRHY

Mikulovské vinné trhy jsou tamní největší výstavou vín, ale podle pořadatele Josefa Ševčíka drží prim i v celé České republice. „Máme jeden tisíc sto vzorků od sto padesáti osmi vystavovatelů, což je opravdu rekord," říká Ševčík.

Přihlásila se i vinařství ze Slovenska a Rakouska. „Na základě požadavků vinařů hodnotili vína výhradně majitelé a sklepmistři největších a nejvyhlášenějších vinařských firem, kteří mají mnohaleté praktické zkušenosti," upřesňuje organizátor „trhů" na Zámečku.

Ti nejlepší si přijeli na sobotní akci pro svá ocenění. „Šampiónem se stalo Chardonnay, výběr z hroznů, ročníku 2015 ze Zemědělského družstva Němčičky," prozrazuje Ševčík.

Vinaři si přebírají svá ocenění a přihlížejícím nalévají své vítězné nápoje. Jednu z cen předává i mikulovský starosta Rostislav Koštial. „Nechci vás lákat odsud pryč, ale dneska celý Mikulov ožil oslavami a máme bohatý program i na náměstí a v amfiteátru," zmiňuje starosta a někteří opravdu stíhají všechno.

I koncerty Mandrage nebo Michala Hrůzy v amfiteátru. Také Náměstí je plné lidí. Přilákal je jak jarmark, tak bohatý kulturní program.