„Nebudou tam sýry, které lidé znají z televizních reklam, ale ty, u kterých výrobce dokáže pohovořit o každé jednotlivé krávě, ovci nebo koze, která pro něj dala mléko. A o výrobě od začátku až do konce," zve pořadatel Martin Hrabec ze Slow Food Pálava.

Mikulovské náměstí se má proměnit v sýrovou tržnici. Návštěvníci v ní najdou především malovýrobce. „Jejich sýry bude možné ochutnat a zakoupit," podotýká Hrabec. V sobotu vyhlásí na festivalu také vítěze Národní sýrařské soutěže malých výrobců sýra. Prozatím se do ní přihlásilo čtyřicet sýráren s více než sto padesáti vzorky.

Do Mikulova se má sjet minimálně tucet sýrařů s čerstvými, pařenými i zrajícími sýry. „Vypadá to, že to není velké číslo, pořád to ale bude největší setkání malých sýrařů na jednom místě, ke kterému v republice kdy došlo," tvrdí pořadatel.

Víno i pivo

Po celé odpoledne bude na náměstí hrát cimbálová muzika. Další doprovodný program budou tvořit semináře o historii sýrů, jejich párování s vínem a pivem nebo o mýtech v zákonech týkajících se výroby. Chutnat se ovšem nebudou pouze sýry. Tamní vinaři představí svá vína, mikulovský minipivovar Mamut zase pěnivý mok. K sýrům se budou podávat i hořčice, marmelády a jiné pochutiny. Na své si však přijdou také „masožravci". Podle pořadatelů se mohou těšit na zabijačkové speciality a klobásky.

Jak lidé ze Slow Food Pálava na nápad festivalu přišli? „Před pěti lety jsme poprvé navštívili úžasný festival Cheese v italském Bra, kam se každé dva roky sjedou stovky sýrařů z celé Evropy. A ač se to zdálo v době rozmáhajících se gastrofestivalů nepředstavitelné, zjistili jsme, že podobná akce u nás v republice neexistuje. První ročník festivalu Sýr se nám podařilo připravit konečně letos," těší se Hrabec.