Jestli vám to nebude vadit, tak bych odpovídal až doma. Nyní jsem ve škole. Tak reagoval na dotaz Deníku Rovnost osmnáctiletý Filip Texl z Břeclavi. V okrese patří mezi nejmladší kandidáty říjnových voleb do místních zastupitelstev.

Osmnáctiletý student Filip Texl z Břeclavi.Zdroj: archiv Filipa TexlaMladík studuje třetí ročník Střední průmyslové školy Edvarda Beneše, zaměření informační a komunikační technologie. Politika je jedním z jeho koníčků. „Zajímám se o ni od dětství, včetně té komunální. Byl jsem nadšený, když mě pan starosta oslovil s možností kandidovat,“ poděkoval Texl, jemuž na kandidátce hnutí Pro Region patří šestnácté místo.

I kvůli místu na kandidátce nepovažuje Texl příliš za reálné, že se do břeclavského zastupitelstva dostane. „Budu rád za každý hlas, co obdržím. Mám v plánu věnovat se místní politice i v budoucnu,“ dodal teenager.

Cyklověž v Břeclavi. Pojme až 118 jízdních kol.
Fungování nové cyklověže: plná jen z třetiny. Lidé si zatím zvykají, tvrdí město



Jako vášnivý tenista se zajímá o oblast sportu, ale i dopravy. Spolužáci si jej kvůli volbám prý nedobírají. Naopak. „Těším se velké podpoře od kamarádů a svého okolí,“ doplnil Texl.

Nejstarším kandidátem v okresním městě je čtyřiaosmdesátiletý středoškolský učitel a skaut Jiří Rufer.

Jiří Rufer z Břeclavi.Zdroj: Deník / Přemysl SpěvákByl členem Občanského fóra po roce 1989, do břeclavského zastupitelstva se může vrátit po osmi letech. Místo ODS tentokrát jde do voleb jako bezpartijní za ANO. Z jedenácté pozice. „Jsem pravicově zaměřený. Do voleb jdu z ideových pohnutek. Srdcem jsem Břeclavák a stále se zajímám o místní dění,“ uvedl Rufer.

Břeclavský malíř Antonín Vojtek vystavuje výběr svých obrazů z posledních deseti let.
Na schodech visí krása ženského těla. Ještě kreslím, dává o sobě vědět Vojtek



Politiku sleduje prakticky celý život. „Už starořecký Periklés mluvil o lidech, kteří se o politiku nezajímají, jako o nepotřebných,“ zmínil. Nejsilněji se cítí v oblastech školství a sociální problematiky.

V Mikulově je nejstarším kandidátem čtyřiaosmdesátiletý učitel hudby Karol Porubský. Je čtyřkou Sdružení nestraníků pro Mikulov. Podpořil lídra Jaroslava Smečku, s nímž hraje léta v dechovce Mikulovanka. „V ní dělám já kapelníka a on hraje na tubu,“ řekl k rozdělení rolí.

Spisovatel Jan Kostrhun je věkově nejzkušenějším kandidátem ve městě Podivín. Má šestasedmdesát let. Z posledního místa u sociálních demokratů si nic nedělá. „Jen jsem doplnil kandidátku,“ přiznal Kostrhun.

Bahňák. Ilustrační foto.
Nesyt bez bahňáků. Ochranáři převezli ptáky kvůli hrozbě epidemie botulismu



Případné zodpovědnosti se ale nebrání. „Pokud mě voliči zvolí, rád budu vykonávat zastupitelské povinnosti,“ dodal muž. Zkušenosti má v lokální i celorepublikové politice. V parlamentních volbách v roce 1996 byl zvolen poslancem. Navíc několik let zastával členství v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Do jaké míry ovlivňuje věk kandidáta voliče, je podle politologa Lubomíra Kopečka velmi individuální. „Může být vitální sedmdesátiletý starosta, který funkci vykonává už léta. Všichni ho znají a jeho věk proto pro jeho voliče nebude hrát roli,“ uvedl.

U velmi mladých kandidátů podle Kopečka záleží na tom, zda je volič například jejich vrstevník.

PŘEMYSL SPĚVÁK
RADKA KONEČNÁ

Ilustrační foto
Stovky závodníků. Řidiči u Břeclavi ignorují radar