Narodil se ve Starovičkách před sto lety. Zemřel však předčasně v pouhých devětatřiceti letech na dvoře jihlavské věznice. Václav Drbola ze Staroviček je jedním z jmen na seznamu politických obětí tehdejšího komunistického režimu. Starovičtí na datum narození svého rodáka vzpomněli v neděli. Uspořádali slavnost. „Program začal ve čtyři hodiny odpoledne mší svatou v kostele svaté Kateřiny," přiblížil oslavy starosta Staroviček Vladimír Drbola.

Mši celebroval generální vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek. Právě Brněnské biskupství se podílí na procesu, který má v budoucnu vyvrcholit prohlášením Drboly za mučedníka.

Celý kanonizační proces zahájila svým souhlasem Česká biskupská konference před dvěma lety. A protože nic nenamítala ani Kongregace pro blahořečení a svatořečení v Římě, odstartoval další postup.

Poté vyzval Brněnský biskup Vojtěch Cikrle věřící své diecéze, aby sdělili do konce srpna minulého roku veškeré užitečné informace týkající se Václava Drboly. Pomoci měli i bývalí političtí vězni.

„Svědci případu, kteří byli vyslechnutí před několika lety, už bohužel nežijí. Ostatní odmítají mluvit. Přesto se nám podařilo získat dvě desítky svědectví. A díky tomu, že jsou přístupné bezpečnostní archivy, tak bylo šetření úspěšné," pochvaloval si Jan Růžička z brněnské diecéze.

Vzpomínky a archivní materiály se nyní shromažďují. „V této chvíli se koná diecézní fáze, kdy se posuzují výpovědi svědků," potvrdila mluvčí Brněnského biskupství Martina Jandlová s tím, že poté bude návrh na svatořečení rodáka ze Staroviček poslán do Vatikánu. „Rádi bychom tak učinili v příštím roce," prozradil Růžička.

Kdy bude postup kanonizace u konce, ale v Brněnském biskupství nevěděli. „Nedá se přesně časově určit, jak dlouho to bude trvat. Každý proces svatořečení je jiný. Může to trvat i několik let. Drbolův případ je navíc spojený i s žádostí na svatořečení kněze Jana Buly," řekla Jandlová.

Bula je další z obětí vykonstruovaného „Babického případu". Na jeho začátku byli tři mrtví funkcionáři Místního národního výboru v Babicích, na konci sedm popravených údajných pachatelů. Mezi nimi Drbola, který podstoupil trest smrti třetího srpna roku 1951.

Na nespravedlnost nechtějí zapomenout ani ve Starovičkách. Od neděle připomíná rodáka bronzová busta od uměleckého architekta Stanislava Müllera. „Byla zpřístupněna i výstava o životě Václava Drboly," popsal první muž Staroviček, který je vzdáleným příbuzným umučeného kněze.

„Ani přesně nevím, v jakém rodinném vztahu jsme byli. O události v Babicích jsme ale v rodině věděli. Znali jsme i skutečnost, jak to opravdu bylo, ale nahlas jsme ji říkat nesměli," svěřil se starosta.

Zda Řím Drbolu blahořečí však není jisté. „V Polsku například ale už jednoho mučedníka komunistického režimu mají," podotkl Růžička.