Soutěž, která je obdobou ženské miss, se stává rok od roku oblíbenější. Svědčí o tom i fakt, že se tentokrát přihlásilo přes osm set mužů z celé republiky. „S letošním výběrem finalistů jsem velmi spokojený. Myslím si, že to bude silný ročník. Finalisté mi připadají v dobré fyzické i psychické kondici. Těším se, co ukáží při finále," uvedl hlavní pořadatel akce David Novotný.

Martin Kurka z Ladné se utká o titul Muž roku 2016.Zdroj: Jan TůmaNa finálový večer, který je naplánovaný na šestadvacátého srpna v Náchodě, se už těší i Martin Kurka. Do soutěže se přihlásil na doporučení svých známých. „Říkali mi to už tak před čtyřmi lety. Vždy jsem si ale řekl, že to nechám na další rok a odkládal jsem to. Loni na podzim jsem si na soutěž zase vzpomněl a řekl si, že teď bych na přípravu měl mít více času, tak bych do toho mohl jít. Přihlášku jsem si tedy konečně podal a pozvali mě na casting do Prahy," řekl čtyřiadvacetiletý muž z Ladné.

Pražský casting měl několik částí. Účastníci se porotě představili, řekli o sobě pár věcí a potom se začali ptát porotci. „Pak následovalo ještě krátké focení," doplnil student Právnické fakulty Masarykovy univerzity, který se částečně věnuje i modelingu.

Největší přínos v soutěži vidí ve zviditelnění a také možných nových příležitostech. „Není to o věcných cenách," nechal se slyšet Ladeňan, který si myslí, že by vítěz měl být ambiciózní, inspirující, s dobrým charakterem a morálními zásadami.

Podporu má v rodině i u přátel. „Známe se už spoustu let a moc mu umístění v soutěži přeji. Sama vím, jak důležitá je podpora od lidí, když si chce člověk splnit svůj sen a něco dokázat. Budu mu držet palce společně se svým přítelem, který jej připravuje na finále po fyzické stránce," vzkázala například Břeclavanka Monika Vrágová.

Jedním ze soupeřů ve finálovém klání mu bude Jan Hřebačka, který se modelingu věnuje od osmnácti let. „Je to však moje první taková soutěž," přiznal pětadvacetiletý muž, který hrával dříve aktivně hokej a k modelingu jej přivedla jeho kamarádka.

Jan Hřebačka z Moravské Nové Vsi se utká o titul Muž roku 2016.Zdroj: Jan TůmaV současnosti pracuje Hřebačka jako příslušník justiční stráže na Okresním soudu v Břeclavi. „Modeling mám hlavně jako koníček, protože tady v České republice není tolik zakázek, abych se jako model uživil," vysvětlil soutěžící z Moravské Nové Vsi. Postup mezi dvanáctku nejlepších bere jako velký úspěch. „Samotné finále bude už jenom takovou třešničkou na dortu. Šanci má kdokoliv z nás. Bude záležet na porotě," doplnil muž.

Vítěz bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodní soutěži Mister International. Další umístění poletí na Mister Global, Mister Universe a Mister United Continents. Výtěžek ze soutěže poputuje na charitativní účely. „Věnujeme jej opět Martinovi Zachovi, vítězi z roku 2009, na rehabilitaci. Stacionáři Nona a Stacionáři Cesta v Náchodě," upřesnil Novotný.