„Inspirovalo nás to, že většina lidí už je otrávená a nemá co dělat. I proto jsme s Lukášem Klučkou společně založili muzeum. Před třemi lety jsme si řekli, že by bylo dobré tady sehrát nějakou bojovou epizodu z období před koncem roku. Jsme rádi, že za námi přijedou kamarádi a pomůžou nám se scénkou. Každý rok sehrávají jinou epizodu a taky jinou událost. Letos byla z roku 1945," objasnil ředitel muzea a autor expozice Petr Pajpach.

Několik set návštěvníků se v pondělí ve třech etapách dozvědělo jak prožívali Vánoce četníci i pohraničníci. K vidění byly také hračky, které nosil Ježíšek předchozí generaci. Zněly zapomenuté koledy doby dávno minulé a podávalo se svařené víno, punč i cukroví.

Břeclavan Jiří Šálek vzal na prohlídku muzea a bojovou ukázku své i bratrovo dítě. „Znám to tu z vojny a určitě to tu tak tehdy nevypadalo. Scénka byla zajímavá, ale co se týče dětí, tak se bojí střelby. Nikdy ještě neviděli zbraně na živo, natož aby se z nich střílelo. Ale moc si užili vystavených hraček. To se jim fakt líbilo," nechal se slyšet muž.

„O tom, že se tu něco ke konci roku koná jsem si přečetla na internetu, když jsem hledala pro kluky nějakou zábavu," řekla Břeclavanka Lubomíra Jaegerová, která dorazila do Valtic v doprovodu manžela a tří vnuků.

„Dva z nich k nám přijeli na prázdniny z Brna. Dokonce jejich tatínek i dědeček sloužili u pohraniční policie. Manžel si tak na tu dobu i zavzpomínal," prozradila babička tří chlapců, kteří si zaujatě prohlíželi vystavené věci z historie.

„Scénka byla perfektní. Nikdy jsme nic podobného neviděli a bylo to dobré," prohlásil jeden z mladíků a dál si prohlížel zapůjčenou zbraň.

Na nevídanou podívanou neboli Konec roku jak ho neznáte se přijeli do valtického Muzea železné opony podívat i tři starší dámy z Brna. „Moc se nám to líbilo a expozice je taky velice zajímavá. Jednoduše jsme se dívaly na internetu, co jsou kde za akce. A jelikož v Mikulově nám nikdo nezvedal telefon, přijeli jsme sem. Žádná jsme tu totiž nikdy nebyla. Vydařilo se nám i počasí, a tak se zajdeme ještě projít i na Reistnu," prozradila svůj záměr Jana Holubová, kterou doprovázela i sedmaosmdesá­tiletá Vlasta Hrazdírová a Libuše Kodešová.