Jde například o Valtičana Miloslava Janulíka, jenž se za hnutí ANO dostal už do poslanecké sněmovny. 
V případě úspěchu ale vyloučil, že by se jako čtverka krajské kandidátky ucházel o případný post radního. „To určitě ne. Zcela jistě nechci sedět na deseti židlích jako jiní. V případě slušného volebního výsledku se jako zastupitel podívám na fungování krajského zdravotnictví," sdělil poslanec.

Skloubit práci poslance 
a zastupitele podle něj není problém. „Mezi kolegy ve sněmovně bych rozhodně nebyl první. Vyslechl jsem si jejich zkušenost a doporučení. Probrali jsme to 
i uvnitř našeho hnutí a nikdo s tím neměl problém," doplnil Janulík.

Krajské volby
· Krajské zastupitelstvo má 65 míst
· Z Břeclavska v něm nyní sedí osm lidí včetně jedno člena rady
· Volby pro období 2016 – 2020 se konají 7. a 8. října
· Na kandidátkách je z regionu nejvýše Hana Potměšilová (2.)

Naopak práci starosty Mikulova a krajského zastupitele zná už léta Rostislav Koštial, který je čtverkou občanských demokratů. „Skloubit to lze. V době elektronických médií se dá pracovat někdy i z jednoho místa nebo z domu," reagoval Koštial, jenž se netají ambicemi na křeslo ve vedení kraje.

Koštialovy dosavadní kombinace hodlá dosáhnout i dvojka společné kandidátky TOP 09, Žít Brno a nezávislých starostů Hana Potměšilová – starostka Hustopečí. Stejný cíl má rovněž čelní představitelka Velkých Bílovic a pětka hnutí STAN Marie Vlková nebo komunista a starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík.

Nejvýše postaveným sociálním demokratem 
z Břeclavska je místostarosta okresního města Jaroslav Válka, kterého kolegové zapsali jako osmičku. „Rozhodující je pro mě práce 
v Břeclavi. S plným nasazením mohu dělat jen jednu funkci, u té druhé vím, kam zajít nemohu," řekl už dříve Válka k možné kolizi funkcí.

Až jedenáctkou ČSSD je nynější krajský radní pro životní prostředí Igor Chlup z Podivína. V končícím volebním období nahradil někdejšího břeclavského místostarostu Jaroslava Parolka, který mezi kandidáty zcela chybí.

O návrat do výraznější politické role se snaží Břeclavan Milan Vojta. Ten letos kvůli kauze „fotbal" rezignoval na křeslo místostarosty města. Na kandidátce hnutí ANO je patnáctkou.