Nedostatek brigádníků trápí přes léto několik firem. Mezi nimi se nejvíce vyjímá hlas Marcinka. „Lidé se prostě tvrdé práce štítí a vyhýbají se jí. Chtějí dělat něco, kde se tolik nezpotí. Já už bych o tom pomalu mohl napsat knihu," popsal sarkasticky své zkušenosti.

Vzápětí dodal, že kvůli nedostatku místních zaměstnanců musí práce na stavbách vykonávat Ukrajinci a zástupci dalších menšin. „Lidé z Východu si totiž váží toho, že mají vůbec nějakou práci, za kterou navíc dostávají dobře zaplaceno," vysvětlil Marcinek.

Stočil se rovněž k problému nezaměstnanosti. „Ta kolikrát není ani tak způsobená tím, že by nebylo dostatek práce, ale tím, že lidem se zkrátka nechce dělat. Přijdou na dva dny k nám, řeknou, že to není šichta pro ně a už se znovu neukáží," řekl Marcinek.

Student Michal Horák ale černobílé vidění odmítá. „Před pár lety jsem byl na brigádě v jiné stavební firmě a inkasoval jsem osmdesát korun na hodinu. To mi za tu práci v horku fakt nestálo," svěřil se.

Podobný problém jako Marcinek zaznamenali ale také vinaři z Velkých Bílovic. „S počtem zaměstnanců se přes sezonu docela potýkáme, protože práce ve vinohradu je náročnější než třeba sklizeň ovoce, a mladí se do ní nehrnou," potvrdil ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda, který je zároveň ve spolku Velkobílovických vinařů. Ten čítá na padesát členů. Většina z nich potřebovala krátce před prázdninami sehnat řádově desítky brigádníků na „zelené práce". Mnoho potřebných rukou však velkobílovickým vinařům chybělo.

Naopak na lednickém zámku si na nezájem mladých stěžovat nemohou. „My máme dostatek lidí jako každý rok, takže rozhodně máme z čeho vybírat," uvedla kastelánka Ivana Holásková. Na letní práce průvodců nabírá přitom právě jen studenty z nedalekého okolí.

DAVID BALÁŠ