„Je to pro nás vyznamenání," neskrývá hrdost vedoucí lyžařského areálu patřícího tělovýchovné jednotě sokol Jaroslav Stávek.

Ten od správní budovy bedlivě pozoruje dění na svahu. A pomáhá, kde je třeba. „Lyžařská škola je pro nás zásadní, bez ní bychom nemohli vlek v našich podmínkách vůbec provozovat," přiznává, že dospělých lyžařů jezdí bez sněhu jen minimum.

Rozhoduje nadšení

Jen letos absolvuje v Němčičkách lyžařské kurzy o víkendech 380 dětí. Jedním z nich je ještě ani ne čtyřletý Boris Nečas z Hustopečí. „Loni jsme ho zkoušeli stavět na lyže sami, ale nebylo to ono. Tady je to mnohem lepší, je vidět, že dělá pokroky. A pokaždé se sem těší," usmívá se spokojená máma Barbora Nečasová, která první lyžařské krůčky syna u dopravníkové pásu pro úplné začátečníky sleduje.

O tom, že to Němčičští 
s dětmi umějí, svědčí i od ledna zarezervovaná dopoledne všech pracovních dnů školami. Lyžovat sem jezdí nejen ty z Břeclavska, ale třeba i z Brna. „Provozovatelům velkých lyžařských středisek říkáme, že by nás měli dotovat, protože jim tady vychováváme nové klienty," směje se Stávek.

Podle něj se tajemství úspěchu nejníže položené sjezdovky ve střední Evropě skrývá v několika desítkách nadšených lyžařských instruktorů a dalších dobrovolníků, kteří například před sezonou pomáhají pokládat na svah umělou hmotu. „Bez nich by to absolutně nešlo, znamenalo by to spoustu nákladů navíc," přemýšlí šéf němčičského areálu nahlas 
o tom, proč jinde umělou hmotu nemají. Roli ale hraje i délka sjezdovky, která má v Němčičkách „jen" 350 metrů.

Čekají na minus tři stupně

Nebreč, to přejde, utěšuje pod svahem jeden z otců malou dceru, která právě spadla a trochu se odřela. Zelený „sníh" ale jinak podle zkušených lyžařů znamená při učení spíše výhodu. Jízda je totiž pomalejší než na sněhu.

Přesto i v Němčičkách toužebně vyhlížejí skutečnou zimu. „Sezona je na začátku 
a předpovědi se různí. Za devětadvacet let provozu pamatuji různé zimy. Nějaký mráz určitě přijde. Stačí, když bude nízká vlhkost a aspoň minus tři stupně a okamžitě začneme zasněžovat," slibuje Stávek.

Mezitím první nedělní kurzy na svahu končí. „Přijdete po Vánocích zase lyžovat?" ptá se instruktor, který si nejmenší děti svolal už jen v lyžákách do kruhu. Odpovědí je mu sborové: „Ano!"