Zelenina a ovoce? Kdepak. V budově bývalé mikulovské hasičské zbrojnice by mohla najít útočiště umělecká díla. Sbírka téměř čtyř stovek prací vytvořených v každoročním seriálu Mikulovského výtvarného sympozia „dílny" (MVS). Variant je však více. Velmi reálnou je možnost, že prostory zůstanou ještě řadu měsíců prázdné.

Poté, co loňské referendum v podstatě smetlo ze stolu nápad na vznik farmářské tržnice, nabídlo vedení mikulovské radnice budovu k prodeji. Výsledek neohromí. „Nějaké zájemce jsme zaznamenali. Ale nic oficiálního. Spíše šlo o informační jednání. Nijak zvlášť na to netlačíme. Ve hře je stále více variant, jak naložit s bývalou hasičskou zbrojnicí. V této chvíli to není na radnici prioritní téma," informovala v úterý místostarostka Marie Leskovjanová (Ženy pro Mikulov).

Představitelé města jsou tedy podle všeho trpěliví a netlačí na pilu. Podle Leskovjanové to není na škodu. Naopak. „Prodali jsme už několik nemovitostí za zajímavé peníze, třeba i díky tomu, že jsme počkali. Věřím, že se buď objeví investor, nebo město najde prostředky, abychom v budově mohli vytvořit stálou výstavu výtvarného umění," nechala se slyšet místostarostka.

Tento plán „B" už před časem zastupitelům nastínil i starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS). Díla ze zhruba dvaceti ročníků mikulovského sympozia jsou v současnosti provizorně uložená na tamním zámku. Znalci odhadli cenu sbírky na bezmála čtyřicet milionů korun.

Shoda kam s ní ale nepanuje ani mezi radními, natož mezi zastupiteli. Proti stěhování obrazů do zbrojnice se veřejně postavil radní za lidovce Vojtěch Příbramský. „V žádném případě nejsem proto, aby tam vznikl depozit uměleckých děl vzniklých z tvorby MVS ‚dílna'. Náklady na provoz a stavební úpravy pro takové účely jsou obrovské," vyjádřil se Příbramský pro Zpravodaj města Mikulov.

A pokračoval: „Možná by se organizátoři měli zaměřit na konkrétní požadavky města, které by se mohly v předstihu promyslet s jednotlivými autory. Potom by možná nevznikl problém kam s tím," oslovil mikulovský radní na dálku členy sdružení MVS „dílna".

Chlouba, ne problém

Na Příbramského reagoval garant sympozia Libor Lípa. Prohlásil, že nakupená díla by se neměla brát jako problém, nýbrž jako chlouba města. „Mikulov má za minimální prostředky jednu z nejlepších sbírek současného porevolučního umění. Stále to vypadá, že se bude a může rozšiřovat, a co je důležité, že existuje trvalý zájem špičkových umělců nám nadále víceméně odevzdávat svou práci, vracet se k nám zpět…," uvedl Lípa.

Jak garant a výtvarník řekl Břeclavskému deníku Rovnost, záležitost by chtěl vyřešit co nejdříve. „Město musí mít svou galerii, a také sbírku pod svojí kontrolou. Navíc díla potřebují větší prostor," zmínil v úterý Lípa.

Přiklání se k využití bývalé zbrojnice pro tento účel. S tím, že by bylo nutné k historické budově přistavit další, architektonicky modernější část. A připustil, že některé obrazy by v budoucnu mohly být dál vystavované i na zámku.