V minulých letech chystali zážitkový pobyt v turistické základně Lom v Lipnici nad Sázavou pro mládež od čtrnácti do sedmnácti let. „Cílovou skupinu jsme letos změnili pro velký zájem starších a také proto, abychom naplnili jeden z doposud málo naplňovaných cílů Střediska volného času. Tím je volný čas dospělých," říká Kurtin, který v břeclavském středisku Duhovka pracuje.

Pobytu se dříve účastnili zájemci ze všech koutů republiky. „I letos máme nahlášené lidi z Prahy, také z okresu Hodonín a z Olomoucka," uvádí Břeclavan.

Program pro netradiční tábor sestavuje společně s třemi dalšími instruktory. „Každý jsme odjinud, ale všichni vzdělaní v oboru pedagogika volného času. Program plánujeme víceméně rok dopředu. Taková akce si totiž vyžaduje vyváženou dramaturgii. Co účastníky letos čeká, nemohu moc prozradit. Snad jen to, že podle názvu We Will Rock You se to bude točit kolem hudby všech stylů," poodhaluje muž.

Běžnou praxí pro ně obvykle je, že do poslední chvíle tají, do čeho účastníci kurzu jdou. „Zážitkový program každý rok sestává ze společných aktivit, rolových her, workshopů, debat nebo outdoorových činností. Stejně tak rádi vždy uvítáme jejich vlastní nápady, které si u nás mohou zrealizovat. Hlavním záměrem letošního kurzu je propojení všech těchto aktivit s hudbou," vys­větluje vystudovaný učitel.

Zpěvák z Arakainu

Hlavní cílem pro ně letos bude připravit program pro dospělé tak, aby se především pobavili. „Chceme, aby si to užili a nezažili nudu. Aby si dokázali svoje třeba zatím skryté možnosti a schopnosti. Na druhou stranu to musíme udělat tak, aby neodjížděli zničení. Spíš plní zážitků, zkušeností a možná tak nějak příjemně unavení," doufá v úspěch organizátor akce.

Během sedmi předchozích ročníků spolupracovali i s významnými osobnostmi kulturní a sportovní scény. „Především to byl zpěvák skupiny Arakain a významný muzikálový zpěvák Jan Toužimský," jmenuje zaměstnanec Duhovky.

Právě Toužimský se podílel na složení písničky, která byla součástí filmu, jenž natáčeli na letním kurzu v roce 2013. „Byl to plnohodnotný hraný film, který jsme také předváděli na různých soutěžích. Film jsme během pobytu natočili, sestříhali a zároveň uspořádali i premiéru. Původní píseň jsme složili my pořadatelé," zmiňuje bývalý učitel na základní škole.

Osmý ročník zážitkové akce bude v termínu od pětadvacátého července do prvního srpna. „Už jej máme zaplněný celkem slušně. Ovšem volná místa ještě jsou," zve zájemce milovník hry na bicí.

V Lipnici nad Sázavou čeká zájemce propojení fyzicky náročných aktivit s tvořivostí a vzděláváním.