Když redaktoři Břeclavského deníku Rovnost v uplynulých měsících mluvili s obyvateli Dolních Věstonic o dlouhodobě uzavřené silnici na Pavlov, zněla vždy totožná slova: „Už aby ji otevřeli, je to otravné."

Střih. Ve středu tamní starostka Jaroslava Rajchlová vzkázala, že na světě je dohoda. Silnice, kvůli které je nutné místo objíždět, bude přístupná do konce roku. „Maximálně od poloviny ledna," uvedla starostka.

Po rozepřích mezi obcí, Jihomoravským krajem a ministerstvem životního prostředí vzešla shoda. Dosavadní práce na rizikovém svahu, který narušil přívalový déšť v roce 2014, mohou pokračovat.

Doteď se konaly díky penězům poskytnutých krajem. Po úpravě stávající projektové dokumentace uvolní další peníze ministerstvo. Půjde o sumu z balíku, který jako pomoc po deštích schválila vláda.

SLOVNÍ PŘESTŘELKA

O jak vysokou částku půjde, je zatím nejasné. Starostka Rajchlová zmínila přibližně jednačtyřicet milionů. Ministerstvo to však pokládá pouze za předpoklad, který se potvrdí či vyvrátí až po dodání nových dokumentů. „Všichni ale pochopili, že se situace musí vyřešit. A to zprovozněním silnice. Politický či jiný podtext musel zmizet," zmínila starostka.

Připomněla tím slovní přestřelku mezi ministerskými úředníky na jedné straně a obcí s krajem na druhé. Představitelé státu si před časem vyslechli podezření na zadržování potřebné částky, Dolnověstoničtí a kraj zase z přemrštěných požadavků. Narážely na sebe i znalecké posudky. Spor se změnil v politickou při kvůli rivalitě hejtmana Michala Haška z ČSSD a ministerstva pod vedením hnutí ANO.

Situace dospěla až k jednání, kterého se zúčastnil premiér Bohuslav Sobotka. V polovině září se u svahu zase sešli odborníci, jejichž poznatky se staly stěžejním bodem úterní schůzky. „Na základě poslední obhlídky Česká geologická správa vypracovala seznam podkladů, které je ze strany kraje a obce nutné doplnit pro aktuální zhodnocení možnosti otevření silnice mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem," uvedla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Na místě pracují dělníci, v novém roce je už vystřídají řidiči a cyklisté. Silnicí projedou po přibližně sedmadvaceti měsících. Například obyvatelka Jana Machalová zprávu přivítala zejména kvůli synovi. „Mě to až tolik neovlivní, protože pracují v obci. Syn ale jezdí za prací do Milovic a kvůli uzavření musí po objížďce," řekla Machalová.