Podle Chybíka je celý projekt špatný. „Nemohu říct přesně, co je na tom projektu nesprávné, protože je podle mě celý nešťastný. Tak slabou práci jsem neviděl snad ani 
v prvním ročníku na průmyslové škole. Napsal jsem lanžhotskému starostovi především proto, aby příště zvolili osvícenější přístup při výběru architekta," uvedl muž, který si projektu všiml na webových stránkách archiweb.cz určených především architektům.

Z vlastní kapsy

Pod textem o plánované stavbě v Lanžhotě se objevily i další pochybovačné názory. „Pokud chcete pozůstalé opravdu rozplakat, trvejte na posledním rozloučení v lanžhotské benzínce," opřel se do vybraného projektu uživatel podepsaný jako Digy.

„Vypadá to jako hra z roku 1998. Na to, že je rok 2015 a stavba stojí patnáct milionů, už to k smíchu není," přidal se s názorem pisatel pod jménem Marek4.

Starosta města Ladislav Straka Břeclavskému deníku Rovnost sdělil, že nebude dopis od Chybíka, který dorazil na radnici v úterý, nijak řešit. „Co architekt, to názor. Nebudu tady v tomto případě dělat žádného smírčího soudce. To mi ani nepřísluší," reagoval na dopis Straka.

Zároveň zdůraznil, že obyvatelé po smuteční síni už dlouhou dobu volají a městu se nyní konečně podařilo pokročit dál. „Pohřby se zatím konají v kostele. Každý druhý pohřeb je ale občanský a lidé ho v kostele mít nechtějí," zmínil starosta. Proto to Lanžhotští zatím řešili tak, že pozůstalí museli jezdit do Břeclavi nebo Hustopečí.

Myšlenka na výstavbu smuteční síně je podle Straky starší. Teprve nyní na ni ale má město peníze. „Na dotace nedosáhneme, vše musíme zaplatit sami. Avšak žádný úvěr si brát nemusíme. Použijeme peníze z vlastních zdrojů, které máme našetřené," doplnil první muž Lanžhota.

Předpokládané celkové náklady jsou patnáct milionů korun. Rozpočet města se každoročně pohybuje kolem pětatřiceti milionů korun.

Mimo smuteční síň, jejíž součástí bude obřadní místnost pro padesát sedících 
a zhruba stovku stojících lidí, sociální zařízení a další potřebné zázemí, zbuduje město u budovy také parkoviště, příjezdovou silnici od železničního mostu v ulici Kostická 
a novou zeď s kolumbáriem 
z jižní strany hřbitova.

Nyní je na řadě výběrové řízení. Jakmile radnice vybere zhotovitele, může začít stavět. Pokud budou projektová příprava a schvalovací procesy pokračovat předpokládaným tempem, mohlo by to být ještě letos. Práce se natáhnou nejspíš až do následujícího roku.