Podle realitních makléřů budou ceny, které od začátku roku klesaly, opět stoupat. Ovšem ne strmě. Někteří lidé raději hodili starosti s drahými byty ve městě za hlavu a přestěhovali se na venkov.

Venkov je romantický, město živé

Osmadvacetiletý Dominik Kurial žil patnáct let v Brně. Před čtyřmi lety se ale oženil a rozhodl se odejít za svou ženou do zapadlé vesnice Sedliště u Jimramova na Vysočině.

Kvůli lásce se vzdal vymožeností života ve velkoměstě. „Akorát jsem dostudoval a moje žena už měla na Vysočině práci. Tak jsem šel za ní. Zaměstnání se tam hledá těžko, ale já jsem měl štěstí,“ řekl Kurial.

Musel si zvyknout, že cestování není na vsi tak jednoduché jako ve městě. „Bez auta bychom nemohli existovat. Autobusy k nám skoro nejezdí. Ale pokud se člověk spokojí s menším platem než v Brně, užije si klid, sepjatost s přírodou a romantiku,“ vysvětlil své nadšení pro venkov Kurial. Životní náklady na venkově navíc nejsou tak velké. Kurialovi mají pronajatý dům se zahradou. Měsíčně za něj zaplatí čtyři tisíce korun i s inkasem.

Ve městě by je bydlení stálo mnohem víc peněz. Za dvoupokojový byt v paneláku zaplatí lidé i deset tisíc měsíčně. Pokud ovšem nežijí v domě s regulovaným nájemným. Jako například třiatřicetiletá vozíčkářka Petra Čermáková z brněnských Vinohrad. „Platím asi pět a půl tisíce korun měsíčně. To není tak hrozné. Navíc pro mě znamená město svobodu, na venkově bych určitě žít nemohla,“ tvrdí Čermáková.

Ve městě má k dispozici více služeb a může se snáze dopravovat. „Dostanu se skoro na všechny koncerty, do kina i do divadla. Navíc mám v Brně hodně přátel a stále potkávám nové lidi,“ uvedla Čermáková.

Porovnání cen bytů na Jižní Moravě.

Brněnský realitní makléř Dušan Přikryl říká k současné situaci na trhu s byty: Byty budou zdražovat. Ale mírně

ROZHOVOR - Trend zlevňování bytů, které začalo v úvodu roku, podle brněnského realitního makléře Dušana Přikryla skončil. Cena bydlení v panelácích klesla na jižní Moravě za několik měsíců až o třetinu. „Byty byly předražené. Teď jsou ceny odpovídající,“ říká Přikryl.

Mají lidé zájem kupovat dnes byty?
Byty sice od jara zlevňovaly, ale lidé také začali více šetřit, a navíc je těžší získat hypotéku. Na podzim se situace trochu uklidnila, a proto se objevili noví zájemci.

Byty zlevnily hlavně na jaře. Jak se vyvíjí ceny bytů nyní?

Od počátku letošního roku klesly ceny hlavně panelových bytů o dvacet až třicet procent, ale nyní se už příliš nemění. I u nových bytů nabízejí developeři stále nějaké akce či slevy. Zatím ceny nerostou.

Myslíte, že budou byty brzy zdražovat?

Počítám s klasickým vývojem cen na trhu, takže byty začnou postupně zase zdražovat. Ale ne tak strmě, jako tomu bylo před třemi či čtyřmi roky.

Jak drahé je bydlení v krajském městě Brně v porovnání s jinými velkými městy?

Nejdražší jsou samozřejmě byty v Praze a pak následují velká města jako Brno, Plzeň či Karlovy Vary. Ale ceny v Brně považuji za standardní. Nemyslím, že by byly nadsazené.

TEREZA BARTOŠÍKOVÁ A ANETA ŠEDÁ