Sál se pomalu plní, kapela usedá za nástroje a babičky starostlivě upravují svým vnučkám v roli stárek kroje. „Moc mě těší, když vidím, že je mezi mladými stále o kroje zájem. Jsou tady i patnáctiletí. Jsme malá vesnice, ale i tak tady máme dost párů," pochvaluje si jedna z nich.

Poctivý trénink

K zahájení plesu se chystá rovných dvanáct párů. Ještě předtím však všechny vítá první stárek Adam Sláma. „Hlavně bych rád přivítal 
a představil známou a oblíbenou Lácaranku," ukazuje směrem k muzikantům. Ti vstávají a přihlížejícím se klaní za zvuku trubky.

Zrovna nedávno oslavila tato dechová hudba čtyřicet let od svého založení. V současnosti tvoří kapelu šestnáct lidí – dvanáct muzikantů, tři zpěváci a zvukař. Její členové jsou z Velkých Bílovic, Bořetic, Mutěnic, Hustopečí, Morkůvek, Velkých Pavlovic, Čejkovic, Pavlova, Křepic, Krumvíře a Hodonína.

Všichni krojovaní jsou už na místech. První stárek se 
k nim vzápětí přidává a zábava tak může začít. A jak jinak než předtančením české besedy právě v podání stárků. „Trénovali jsme to zhruba tak dva měsíce. Vždy jednou týdně jsme se sešli a pilovali," zmiňuje první stárka Veronika Stávková, která stejně jako Sláma neoblékla kroj poprvé.

Poctivý nácvik je vidět hned od první chvíle. Náležitě to oceňují i zástupy lidí postávající kolem tanečního parketu. Mnozí si podupává do rytmu, jiní zase řeší, jak asi večer dopadne. „To by mě tedy zajímalo, kdo bude letos jako první ležet pod stolem," uvažují se smíchem dva mladíci.

Večera se účastní i Hustopečanka Jarmila Procházková. „Je fajn, že jakmile skončí Vánoce, tak se má člověk na co těšit. Vždycky si plesovou sezonu užiji. Každoročně se účastním aspoň tří až čtyř plesů," prozrazuje Procházková 
a následně se přidává k ostatním na parket. Někteří tančí, jiní postávají u baru a znalecky ochutnávají vína.

Další možnost zatančit si 
a pobavit se na plese se otevírá už následující sobotu, a to například ve Velkých Pavlovicích, Bořeticích, Kobylí či v Hustopečích.